Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Secția de Poliție Rurală Marginea, premiată pentru acțiunile desfășurate privind violența intrafamilială

Până în luna decembrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Suceava desfăşoară activități specifice de informare și prevenire în cadrul Campaniei naționale de prevenire a violenței în familie ,,Aripi Frânte”.
Pe lângă activităţile de informare destinate potenţialelor victime şi derulate până în prezent, în cadrul campaniei sunt specializaţi şi poliţişti în vederea dobândirii de abilităţi necesare gestionării eficiente a situaţiilor conflictuale.

În acest sens, în perioada 12 – 20 iunie 2017 au fost organizate sesiuni de training şi instruire a poliţiştilor cu privire la modalitatea de interbvenţie în cazul unor astfel de solicitări şi evenimente. Fiecare poliţist a instruit cu privire la prevederile Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale. Fiecare poliţist va avea în mapa de intervenţie un formular de solicitare a ordinului de protecţie şi va informa în mod obligatoriu victima cu privire la posibilitatea depunerii unei cereri de emitere a ordinului de protecţie.

De asemenea, poliţiştii au fost instruiţi cu privire la tehnici noi de abordare a conflictelor, astfel încât categoriile vulnerabile (în special copiii) să aibă de suferit cât mai puţin în astfel de cazuri.
Trebuie remarcat că urmare a promovării intense a campaniei şi a activităţilor desfăşurate de poliţişti, de la începutul acestui an au fost solicitate şi emise de către instanţe peste 60 de ordine de protecţie şi 4 persoane care nu au respectat aceste ordine au ajuns în arestul IPJ Suceava.

La finalizarea activităţilor de instruire şi formare a poliţiştilor a fost acordată diploma pentru cea mai activă unitate de poliţie care s-a remarcat prin obţinerea de rezultate deosebite în implementarea campaniei. Pentru activităţile depuse în vederea promovării ordinului de protecţie şi modul de gestionare a problematicii vizând violenţa intrafamilială diploma de merit a fost acordată Secţiei de Poliţie Rurală Marginea.

Campania ,,Aripi Frânte”, al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie, se desfăşoară atât în mediul rural cât şi în mediul urban până la finalul anului 2017.

Creşterea gradului de siguranţă al populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii. Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial. Pentru prevenirea victimizării acestor grupuri țintă, este necesară proiectarea şi dezvoltarea permanentă a unor demersuri în cadrul cărora să se promoveze, în primul rând, modalităţi de gestionare eficientă a situaţiilor de risc. În acest sens, pentru susținerea activităților specifice din cadrul acestei campanii a fost realizat ,,Ghidul siguranței victimelor violenței în familie” care se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași pentru a ieși din acel mediu.

Un element de noutate şi de impact al campaniei îl reprezintă filmul documentar “Aripi Frânte” realizat cu sprijinul Castel Film și a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Documentarul prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor.  Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devina din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.

Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie prezintă modalităţi de abordare a fenomenului, posibilităţi de prevenire şi descrie modul de obţinere şi utilitatea ordinului de protecţie în perspectiva prevenirii recidivelor şi îndepărtării agresorului din mediul familial.

Ghidul este însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc la aviziere dar şi în alte locaţii care asigură vizibilitate. Afișele vizează “cifra neagră” a violenței, acele persoane necurpinse de nici o statistică, care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc. Afişele vor conţine şi numele poliţistului de proximitate care arondează zona şi datele de contact ale acestuia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*