Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Fenomen îngrijorător la Tărnicioara, în urma ploilor. Iazul a căpătat o culoare cenușie. Ce au decis autoritățile

În cadrul  ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, de luni, s-a prezentat situația actuală a lucrărilor de stabilizare a iazului de decantare Tărnicioara, din comuna Ostra.

Consecință a ploilor abundente din ultima perioadă, în intervalul 27-28 mai 2017, apa rezultată din galeria de subtraversare a iazului de decantare Tărnicioara a prezentat o culoare cenușie ca urmare a încărcării rezultate din corpul iazului. Fenomenul a intrat imediat în atenția instituțiilor care monitorizează comportarea în timp a obiectivului minier.

În perioada imediat următoare au fost colectate probe din apa deversată cât și din emisarul natural, pârâul Brăteasa. Totodată, au fost evaluate lucrările care au fost executate pentru punerea în siguranță a iazului de decantare și comportarea acestora în timp, și mai ales, necesitatea executării unor lucrări care au fost sistate din lipsă de fonduri.

Din discuțiile purtate, a rezultat că execuția unor lucrări noi de punere în siguranță a iazului de decantare Tărnicioara, sunt imperios necesare. Executarea acestor lucrări se face de către SC CONVERSMIN SA București.

„Clarificarea regimului juridic al terenului pe care vor fi amplasate lucrările de punere în siguranță a iazului de decantare și a drumului care îl deservește, este absolut necesară deoarece lucrările trebuie executate în termenul cel mai scurt și în conformitate cu normativele în vigoare, obiectivul minier trebuind monitorizat 60 de ani postînchidere, până la stabilizarea definitivă”, se precizează într-un comunicat al Instituției Prefectului.

Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava, a solicitat ca factorii de decizie de la toate nivelurile să asigure schimbul de informaţii şi documente în vederea clarificării regimului juridic a terenului pe care urmează să se execute lucrările.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Fenomen îngrijorător la Tărnicioara, în urma ploilor. Iazul a căpătat o culoare cenușie. Ce au decis autoritățile | Moldova24

Lăsați un comentariu

*