Sâmbătă 03 Decembrie 2022, Actualizat acum 336 zile 12:00 am

Procurorii DNA cer arestarea la domiciliu a IPS Teodosie, cel care a ridicat Mănăstirea din Gheorghițeni

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de IPS Teodosie (Petrescu Teodosie) arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petresu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha.

Prin emiterea împuternicirii ca :tefan Aurelian să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:
– să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
– să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată – cea aferentă campaniei 2016 – era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Stefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole).

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava a  fost ridicată de IPS Teodosie, în satul în care s-a născut, Dorna Arini.  La slujba religioasă sunt așteptați peste 50 de preoți din țară și străinătate.   Ridicată între anii 1999-2000, biserica a fost ridicată în stil maramureșan. Istoria lăcaşului actual începe în anul 1999, când arhiepiscopul de Constanţa, ÎPS Teodosie, a primit de la părinţii săi drept moştenire aproape un hectar de teren.
like-facebook
Cum călugării şi înalţii ierarhi nu au voie să deţină averi personale, întrucât au depus aşa-numitul jurământ de sărăcie, Teodosie a donat terenul bisericii şi a decis să construiască pe el o mănăstire, care avea să primească hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Lucrările au  pornit  cu biserica, stăreţia, chiliile pentru maici şi clopotniţa. Toate acestea au fost ridicate cu ajutorul donaţiilor strânse atât de la localnici, dar şi din arhiepiscopia Tomisului.
Începând cu anul 2003 a fost construit spaţiul de cazare cu cinci etaje, un pavilion administrativ, spaţii de producţie. Totodată, mănăstirea a cumpărat alte terenuri în împrejurimi, însumând aproape 20 de hectare. Se spune că investiţia ar fi costat patru milioane de euro.
Cu voia Tatălui, cu săvârşirea Fiului şi împreună cu lucrarea Sfântului Duh, s-a ctitorit această Sfântă Mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfântul Mare Mucenic Procopie” şi „Sfânta Cuvioasă Elisabeta”, de către fiul plaiurilor Ţării de Sus, Înalt Prea Sfinţitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, pe locul casei părinteşti, spre cinstirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor, spre veşnică pomenire a lui Dumnezeu Cel întru Treime slăvit şi închinat şi a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în zilele arhipăstoririi Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Semn al iubirii şi recunoştinţei, mănăstirea aşează la temelia ei, odată cu acest hrisov, gândurile luminoase ale întemeietorului ei pentru propăşirea Bisericii lui Hristos şi a neamului românesc. S-a întocmit acest Hrisov şi Act Ctitoricesc în anul 7512 de la zidirea lumii, iar de la naşterea după trup a lui Dumnezeu Cuvântul, 2004, luna octombrie, ziua 20”, astfel grăieşte documentul întocmit la sfinţirea mănăstirii şi aşezat la temelia ei.
Toate clădirile acestui lăcaş unic în România sunt din lemn de stejar şi au elemente arhitectonice sculptate tradiţional, în stil specific maramureşean.Clopotniţa, aflată la intrare, are 60 de metri înălţime şi găzduieşte 24 de clopote, dintre care cel mai mare cântăreşte 5 tone. Acestea au fost fabricate în Austria, fiind acţionate printr-un sistem computerizat şi formând un carillon cu telecomandă  care se aude până pe culmile din apropiere. Ca un fapt inedit, crucea de pe acoperiş a fost montată cu ajutorul unui elicopter.Aşezământul monahal are trei hramuri: Acoperământul Maicii Domnului şi, bineînţeles, Sfântul Mare Mucenic Procopie şi Sfânta Cuvioasă Elisabeta. Hramul ce poartă numele principal al mănăstirii este serbat în fiecare an, cu mult fast la 1 octombrie. Sute de pelerini, din întreaga ţară participă la cuviosul eveniment.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Procurorii DNA cer arestarea la domiciliu a IPS Teodosie, cel care a ridicat Mănăstirea din Gheorghițeni | Moldova24

Lăsați un comentariu

*