Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Prima ediție a Teatrului „Matei Vișniec” începe pe 15 mai

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, sub patronajul Ministerului Culturii în cadrul programului „Orașe Europene”, organizează în perioada 15 mai – 21 mai 2017 prima ediţie a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec”.
Continuator al evenimentului Zilelor „Matei Vișniec” desfășurat la Suceava de-a lungul a patru ani, Festivalul sucevean s-a metamorfozat în 2017 în Zilele Teatrului ce poartă numele dramaturgului bucovinean, cea mai tânără instituție teatrală de stat, din România.

Prima ediție a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” propune spectatorilor spectacole diverse și complexe, cu tematici diferite, pentru toate categoriile de public din Suceava, Rădăuți și Gura Humorului. Prin artele spectacolului, festivalul vrea să construiască un spațiu creativ nou dar și o experiență inedită pentru public.

Ediția 2017 vine cu 12 spectacole montate în România și Republica Moldova, de teatre și companii teatrale din București, Chișinău, Oradea, Deva și Sf. Gheorghe.

Scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava nu este singura pe care se joacă spectacolele din cadrul Zilelor Teatrului. Programul festivalului include toate coordonatele spectacolelor: ora, ziua, orașul dar și sala în care se joacă sau spațiul neconvențional propus de artiști. „Ne dorim ca Zilele Teatrului Matei Vișniec să fie un eveniment al Sucevei, nu doar al instituției noastre. Întregul oraș trebuie să simtă teatrul, măcar acum în plin festival.” A declarat directorul Teatrului „Matei Vișniec”, Carmen Veronica Steiciuc.
Evenimentul, patronat de Ministerul Culturii, se bucură, ca în fiecare an, de prezența dramaturgului Matei Vișniec. Intrarea la spectacole este liberă.

Prima ediție a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” va fi deschisă de un spectacol eveniment în regia reputatului regizorului Alexander Hausvater. Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare, de Tankred Dorst și Ursula Ehler, după o nuvelă a faimosului scriitor spaniol Miguel de Unamuno (traducerea: Victor Scoradeț, adaptare Alexander Hausvater) se anunță un spectacol de suflet, de imaginație, și mai ales de redescoperire.

Alexander Hausvater, despre spectacolul Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare:
„Un vis muzical, bazat pe magia inspirată din pictura contemporană spaniolă, spectacolul îmbină poezia, muzica, dansul flamenco, corala, proiecția video și un text de o fragilitate unică bazat pe romanul bine cunoscut al autorului spaniol, Miguel de Unamuno. Spectacolul are ca țintă o lume inexprimată, o lume a fanteziei si a umorului negru în care Iulia, o tânără fată, se ascunde. Când întâlnește un personaj suspect, cu un trecut dubios, ea devine inspirația unui adevărat roman polițist. Cel care a omorât o dată, va omorî din nou. Și dacă soțul ei, Fernando Krapp, ascunde asasinarea unei soții și a multor iubite, înseamnă că se pregătește pentru o nouă crimă.”

Premiera spectacolului Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare are loc pe 15 mai, în prima zi a Festivalului de teatru de la Suceava și va fi precedat de avanpremiera anunțată pentru 14 mai, de la ora 19.00.
Biletul costă 25 de lei. Rezervări se pot face la telefon 0759048677.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează marți, 9 mai 2017, conferința extraordinară susținută de regizorul fenomen Alexander Hausvater „O întâlnire cu Alexander Hausvater – Mărturii despre artă și viață” . Evenimentul moderat de profesorul universitar dr. Elena Brândușa Steiciuc, de la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, va avea loc în spațiul expozițional al Teatrului „Matei Vișniec” Suceava, de la ora 18.30.
Așa cum și-a dorit Alexander Hausvater, conferința este publică și se adresează tuturor sucevenilor, nu doar publicului avizat, de teatru. Intrarea este liberă.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Prima ediție a Teatrului „Matei Vișniec” începe pe 15 mai | Moldova24

Lăsați un comentariu

*