Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Școală dintr-o localitate din Suceava, modernizată cu 200.000 lei, dar ținută sub lacăt. Vezi motivul!

În satul Uideşti din comuna suceveană Forăşti există o şcoală modernă care stă din 2015 cu lacătul pe uşă pentru că în localitate nu mai sunt copii. Înainte de închidere, clădirea a fost reabilitată cu 200.000 de euro.

Reabilitarea şcolii din satul Uideşti a fost finalizată în anul 2011, cu bani de la Guvern, în baza unui proiect depus de primarul din localitate, cu patru ani înainte, în 2007, când în localitate erau 24 de elevi. Reconstrucţia a început în 2008 şi a durat trei ani. În acest timp, numărul copiilor a scăzut dramatic în Uideşti, astfel că şcoala a devenit pur şi simplu inutilă. Unitatea de învăţământ are două săli de clasă, o bibliotecă, o cancelarie, două grupuri sanitare, încăperi administrative, mobilier, apă, canalizare, precum şi o grădină de 70 de ari. Şcoala are centrală termică, calorifere, termopane, precum şi alte utilităţi, dar care nu folosesc nimănui, scrie Adevarul.

„Şcoala a fost dotată cu absolut tot ce-i trebuie ca să funcţioneze la standardele cele mai înalte. Are o terasă foarte frumoasă, are şi centrală proprie în curtea şcolii într-un corp de clădire separat, are tot ce-i trebuie, dar nu sunt copii. Când s-a luat decizia modernizării şcolii învăţau acolo aproape 30 de copii din sat. În câţiva ani numărul lor a scăzut şi s-a luat decizia închiderii acestei şcoli. Erau elevi suficienţi atunci, era şi grădiniţă şi şcoală cu clasele I-IV. Numărul de elevi o început să scadă, astfel că s-a desfiinţat grădiniţa, pentru că nu mai erau preşcolari, şi după aceea învăţământul primar. Aveam doar cinci elevi de clasele I-IV, sub numărul minim care prevede legea educaţiei de 12 la clasă, şi atunci i-am transferat la Şcoala gimnazială Manolea“, a declarat Oana Oprea, directoarea Şcoalii Gimnaziale din Forăşti.

Ultimul an şcolar în care unitatea de învăţământ a funcţionat a fost anul şcolar 2014-2015. Atunci învăţau la Şcoala primară din Uideşti cinci copii. În satul din comuna Forăşti, copiii au devenit o raritate, aici existând în prezent doar trei elevi ce învaţă la şcoala din Manolea, o localitate învecinată. S-a ajuns în această situaţie după ce părinţii au plecat în străinătate sau în alte localităţi cu tot cu copii.

Citeste mai mult: adev.ro/oozrh8


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*