150 de sirene de alarmare publică, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate, din județul Suceava, au fost testate în cadrul unui amplu exercițiu care a avut loc în județul Suceava, dar și la nivel național.
Potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui, în cadrul simulărilor au fost găsite și o serie de deficiențe.
La Suceava, de exemplu, a fost găsită o sirenă vandalizată.
„Printre deficiențele care au fost constatate au fost: o situație în care o sirenă a fost vandalizată, cu cablul de alimentare rupt, în municipiul Suceava. De asemenea, au fost și situații în care am văzut că datorită antenelor și releelor montate pe blocuri lângă sirenele care sunt acționate electric și electronic, semnalul care este transmis din punctul de comandă ajunge distorsionat la sirene și atunci automat nu mai poate să fie perceput așa cum ar fi trebuit. Trebuie găsită o soluție pentru normalizarea situației vizavi de puterea instalată atât a sirenelor, cât și antenelor care sunt în apropiere”, a declarat, pentru SuceavaNews, șeful ISU Suceava.
Totodată șeful ISU a precizat că a fost o problemă și pe blocul Armatei, dar care s-a remediat pe loc, fiind vorba despre un contact imperfect.
Generalul de brigadă Ioan Burlui susține că aceste simulări sunt foarte importante atât pentru personalul ISU, cât și pentru primari și conducerea centrală.
„În primul rând pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca să vadă cum poate să relaționeze cu Bucureștiul pentru că astăzi semnalul pentru Suceava s-a transmis prin stație radio. Noi nu știam cum vine semnalul, putea să vină prin telefon, prin fax, prin poștă electronică, deci nu știam cum primim semnalul și am primit prin stație radio. A fost ok. După aceea, am văzut cum relaționăm cu primăriile, cu instituțiile publice, cum s-a trimis mesajul încolo, dacă s-a primit, nu s-a primit, dacă am avut contactele care au fost în baza noastră de date, dacă au fost cele normale sau nu. După aceea, cum s-a făcut confirmarea în timp util, mai târziu, mai greu. Au fost și oameni care nu au avut telefonul la ei în ciuda faptului că au fost atenționați că în perioada de la 10 la 12 va fi alarmarea publică”, a spus șeful ISU, făcând referire la șefi de instituții și primari.
Generalul de brigadă a declarat că în cazul în care aceștia nu au răspuns mesajul de confirmare, au sunat la viceprimari sau alți reprezentanți de instituții.
În perioada 18-21 aprilie a.c., în localitățile din țară, inclusiv în cele din judeţul Suceava, va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.
Simulările au început marți, 18 aprilie a.c., iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.
Nici sirenele nu au sunat peste tot in suceava. Asa ca nu-i nici o paguba. Exercitiu esuat.