Ciocăneşti este dovada vie că oamenii chiar pot sfinţi locul, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Totul a pornit de la decizie a Consiliul Local, care îi obligă pe oameni să respecte arhitectura tradiţională. Astfel, satul s-a transformat într-un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta.
“Aceste motive au aparut în jurul anului 1950 şi au fost luate de pe costumul popular. Turiştilor chiar le plac aceste case, gradinile cu flori care sunt în faţa caselor”, a spus Marilena Niculiţa, muzeograf.
Din fericire, succesul turistic al localităţii i-a făcut pe oameni să înţeleagă valoarea moştenirii tradiţionale şi să o transmită mai departe.
“Întâi tencuiesc cu ciment, var şi nisp, după ce se uscă pun var, ciment şi nisp şi cu un model desenez deasupra şi-l sculptez cu ceva anume care trebuieşte sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului şi apoi dau modelul naţional cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro, altul vrea bej”, a spus Silvia Şcheul, meşter popular.
În comună există şi un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au adunat peste 1800 de exponate extreme de rare şi valoroase.
Comuna Ciocaneşti are şi un muzeu etnografic. Turiştii pot să vadă care era stilul de viaţă al strămoşilor acum sute de ani. Pot admira războaie de ţesut, oale, unelte şi ţesături şi straie populare.
Şi cum magia locului îi face pe mulţi să-şi prelungească şederea, oferta de cazare s-a îmbogăţit de la an la an. Acum sunt 15 pensiuni.
O cameră costă între 50 şi 100 de lei pe noapte, asta în cazul în care nu sunteţi cu cortul pe care îl puteţi amplasa chiar în marginea pădurii. Ciocăneşti se află în vestul judeţului Suceava, la mai bine de 100 de km de municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru a ajunge în această localitate, mergeţi pe DN 17 Suceava-Ciocăneşti-Cârlibaba.
sursa: one.ro