Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Experți ai Comisiei Europene, dar și reprezentanți ai ANSVSA au verificat dacă sunt pregătite autoritățile județene pentru prevenirea pestei porcine

În perioada 27- 30 martie, la nivelul județului Suceava s-a desfășurat Task Force pentru Monitorizarea Eradicării bolilor la animale- domeniul pesta porcină africană.

În județ a fost prezentă o echipă a Comisiei Europene formată din Silvia Bellini-coordonator/lider echipa-Italia, Klaus Depner-sef laborator referinta PPA Hamburg Germania, Vittorio Guberti-expert european pe vanatoare-Italia, Carmina Gallardo-director Laborator European de referinta PPA-Madrid Spania, Valentina Piazza administrator programe cofinantate la Comisia Europeană Bruxelles Belgia, Pedro Rosado Martin medic veterinar expert/administrator programe cofinantate la Comisia Europeană Bruxelles Belgia, James Ross(SANTE UNIT F”-observator misiune/auditor care a participat in Romania la misiunea de audit PPA din perioada 25.01-02.02.2017 in judetele Iasi, Maramures Satu Mare.

De asemenea, din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au fost: vicepresedinte subsecretar de stat Laslo Cyutak Nagy; dr. Marius Iulian Grigore-director general al Direcţiei Generale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Cristian TOGAN-director general Directia Generala de inspectie si Control Oficial; dr. Laura-Mihaela Sighinas – consilier asistent, dar și din partea Laboratorului National de referinta(Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti): dr Teofilia Banu-de la Serviciulof epidemiologie si analiza risc si dr. Razvan Motiu – Serviciul de biologie moleculara si organisme modificate genetic.

Scopul intrunirii a fost acela de a discuta si evalua in teren,modul cum autoritatile de la nivel judetean sunt pregatite si aplica masurile de prevenire a introducerii virusului PPA pe teritoriul judetului/tarii noastre/Uniunea Europeana, iar in functie de constatarile urmare a vizitelor din Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean Suceava precum si in diferite locatii din judet, cei 2 reprezentantii CE. Valentina Piazza si Pedro Rosado Martin medici veterinari experti- administratori programe cofinantate la Comisia Europeană Bruxelles Belgia, sa aloce sumele necesare pentru prevenirea si combaterea bolilor din cadrul acestor programe-respectiv-pesta porcina clasica si africana, rabie, bluetonge, influenta aviara si encefalopatii spogiforme transmisibile.

Aceștia au vizitat Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean-verificare trasabilitate probe si capacitatea analitica; Ferma Nord Suin Dumbraveni aplicare implementare masuri de  biosecuritate, identificare/trasabilitate animale si livrari catre abatoare conform evidentelor; gospodarii ale populatiei din loc Dumbraveni identificare porcine si aplicare implementare masuri de biosecuritate; fond vanatoare Marginea apartinand Directiei Silvice Suceava aplicare/ implementare masuri de biosecuritate, identificare mistreti,trasablitate conform evidentelor existente la nivelul centrului precum si recoltare probe si expediere la Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean,corelat cu cota de vanatoare aprobata si numarul efectiv de mistreti impuscati; centru colectare vanat de la Sadova- Directia Silvica Suceava-identificare mistreti,trasabilitate,livrare vanat conform evidentelor existente la nivelul centrului.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Experți ai Comisiei Europene, dar și reprezentanți ai ANSVSA au verificat dacă sunt pregătite autoritățile județene pentru prevenirea pestei porcine | Moldova24

Lăsați un comentariu

*