Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Două biserici din Suceava, în topul celor mai stranii așezăminte de rugăciune, devenite celebre în lume

Numeroase biserici din România impresionează prin frumuseţea lor, însă unele dintre ele oferă vizitatorilor lor detalii nemaiîntâlnite. Printre bisericile „ciudate” din România se numără și două din județul Suceava: Biserica Voroneț și Biserica „Patru degete” din Poiana.

Iată 10 dintre cele mai neobişnuite astfel de monumente:

1 Albastru de Voroneţ – Gura Humorului, judeţul Suceava

Biserica Voroneţ a fost supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca „Judecăţii de Apoi”, pictată cu „Albastru de Voroneţ”. Pigmentul a fost remarcat prin rezistenţa în condiţii climatice foarte aspre, fapt care se datorează originalităţii tehnicii de lucru aplicate de către pictorii moldoveni. Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, potrivit istoricilor.

2 Biserica din ruinele Sarmizegetusei – Densuş, judeţul Hunedoara

Atestată din secolul al XIV-lea, Biserica Densuş a fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii. În zidurile bisericii au ajuns blocurile de calcar şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pe pereţii vechi străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de turci, care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi.

3 Biserica Neagră – Braşov

Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Monumentul a fost ridicat în secolul al XV-lea pe ruinele unei biserici romane secolul al XIII-lea. Biserica impresionantă prin mărimea şi arhitectura sa gotică are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei.

4 Peştera Sfântului Andrei

O mănăstire dobrogeană numită Peştera Sfântului Andrei a fost construită în jurul unei peşteri în care tradiţia populară susţine că a trăit şi a creştinat Sfântul Apostol Andrei. După ce în timpul stăpânirii otomane peştera a fost uitată, în anii 1940 i-au fost construite o turlă şi un zid de protecţie. În apropierea peşterii se observă urmele chiliilor în care se presupune că ar fi trăit ucenicii apostolului.

5 Rotonda – Geoagiu Băi, judeţul Hunedoara

Biserica Rotonda impresionează prin vechimea şi forma ei ciudată. Potrivit istoricilor, a fost construită de cruciaţi în secolele XI-XII, în vremea regelui Ladislau I al Ungariei, fiind astfel considerată de unii istorici cea mai veche biserică medievală din România. Din acea perioadă datează şi primele morminte aflate în jurul lăcaşului. Arheologii au descoperit în curtea şi sub incinta ei peste 200 de morminte, multe de copii.

6 Biserica „patru degete” – Poiana, judeţul Suceava

Biserica din satul sucevean Poiana a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea de către boierii Răftivanu şi se remarcă prin cele patru turle albe care au forma a patru degete. Boierul Lupu Răftivanu a pierdut în război degetul mare, dar în semn de mulţumire către Dumnezeu că a rămas în viaţă, a clădit biserica. Le-a arătat meşterilor cele patru degete de la mâna rănită, iar aceştia au dat turlelor forma lor.

7 Arca lui Noe din Alba Iulia

O biserică asemănată cu „Arca lui Noe” a fost clădită într-un cartier din Alba Iulia şi sfinţită în 2015. Arhitectul Dorin Ştefan, cel care a realizat proiectul bisericii şi al clopotniţei, este celebru după ce a câştigat în 2010 un concurs internaţional pentru proiectarea Turnului Taiwan, înalt de 350 de metri. Unii preoţi au considerat-o „o metaforă a spiritualităţii româneşti”.

8 Biserica de marmură – Alun, judeţul Hunedoara

Satul Alun din Ţinutul Pădurenilor are zeci de case părăsite şi mai puţin de cinci locuitori, care se pot mândri cu o biserică din marmură. Aşezământul, pe care îl au în grijă două călugăriţe, a fost ridicat în anii 1930, de preotul Petru Roşu, martir al închisorilor regimului comunist. Satul se află la marginea unei cariere de marmură, iar localnicii au construit atât biserica, dar şi drumul şi fundaţiile caselor cu ea.

9 Biserica cu lună – Oradea

Biserica cu Lună din Oradea a fost construită în secolul al XVIII-lea. Este celebră printr-un mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mişcare o sferă cu diametrul de un metru, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului şi arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

10 Biserica releu – Săpânţa, judeţul Maramureş

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume a fost construită la Săpânţa şi a ajuns la o înălţime de peste 75 de metri, în urma rectitoriei sale din anii 1990. Se spune că turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi văzută de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureşului istoric rămasă în Ucraina.

Sursa: Adevarul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*