Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Doi profesori din județul Suceava, printre cei mai apreciați din România. Vezi cine sunt!

Doi profesori din județul Suceava sunt printre cei mai apreciați dascăli din România. Este vorba despre Daniela Ceredeev, profesoară de limba și literatura română, la Școala Gimnazială din Vatra Moldoviței, și Vasile Solcanu, profesor de matematică, la Școala Gimnazială din Bogdănești.

Ei sunt considerați profesori demni de respect și de admiraţie, potrivit Proiectului Merito, care prezintă o parte dintre profesorii excepționali ai României, care au ales să-și facă meseria din pasiune și cu suflet, cei care pot inspira schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educațional. Dascălii au fost selectați în urma unei analize atente a informațiilor primite direct de la alți profesori, părinți și elevi sau foști elevi.

Daniela Ceredeev a câștigat cinci premii naționale pentru activitățile de voluntariat și a fost decorată chiar de președintele Klaus Iohannis. De multe ori pe podium a fost singurul profesor de la sat, iar ea a văzut asta ca o încurajare să facă mai mult, mai bine. Ceredeev are 46 de ani.  De loc din comuna Putna, cu mama învățătoare într-o școală pentru copii surdo-muți și tatăl angajat la o fermă de partid, pe când era mică Daniela visa să se facă medic. Părinții au sfătuit-o să-și aleagă o meserie practică, așa că a făcut Liceul de Economie și de Drept Administrativ din Suceava. Mai târziu, datorită poveștilor despre Dumnezeu spuse de bunica, a făcut școala postliceală la Seminarul Teologic Agapia și a locuit trei ani în căminul mănăstirii.

Meseria de profesor și-a ales-o în două ore, cât durează un drum de la Târgu Neamț la Iași, pe când se ducea să se înscrie la Teologie. Cu dosarul în mână, s-a întrebat: „De ce asistență socială, când mie mi-ar plăcea așa tare să fiu profesor?”. A schimbat tot dosarul și a optat pentru Litere.

După absolvire, a predat religie un an în Iași, iar în 1996, soțul său, pe care îl cunoscuse în facultate, a primit parohie în Ciumârna. Ea a început să predea religie în Vatra Moldoviței și, după șase ani, a luat și ore de română, de la a V-a până la a VIII-a.

Vasile Solcanu are 59 de ani și e profesor de matematică la Școala din Bogdănești, Suceava. Comuna Bogdănești are aproximativ 4.000 de locuitori. În cele trei școli învață în jur de 500 de elevi, iar Vasile Solcanu este profesor pentru 120 de elevi de la școala din centru. În fiecare an are măcar doi elevi cu care participă la concursuri.

Cu elevii care participă la concursuri face pregătire vara, gratis, de la sfârșitul lui iulie până la începutul școlii. De luni până vineri, câte patru ore pe zi, uneori chiar fără pauză, căci atmosfera de la pregătire e relaxată și nu îi solicită prea tare, spune el. Când începe școala, face pregătire cu „olimpicii”, așa cum îi numește, câte două ore de trei ori pe săptămână acasă la unul dintre ei și sâmbăta, la el acasă. La cursuri, aceștia nu sunt implicați în activitatea clasei, ci lucrează separat și primesc teme mult mai dificile. „Scopul meu este să-i ajut pe copiii care vor să învețe matematică, iar performanța e hobbyul meu. Dacă n-aș avea activitatea asta, ar fi totul foarte plictisitor.”

El însuși a prins drag de matematică în clasa a IV-a, când profesorul care îl înlocuia pe titularul de catedră i-a pus două note de 10 într-o singură oră. Mai târziu, lucra la matematică tot ce-i pica în mână și se ajuta de creioane și de bețe ca să înțeleagă geometria în spațiu. A făcut liceul la Boroaia, la 10 km de Bogdănești, iar în clasa a X-a a fost transferat într-o clasă specială de matematică, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni. A participat de două ori la etapa județeană a olimpiadei de matematică, dar spune că n-a luat niciun premiu.

Provine dintr-o familie de țărani, cu mama angajată la CAP și tatăl muncitor la pădure. A fost primul din Bogdănești care a dat la Facultatea de Matematică, la Iași. Apoi s-a întors în satul natal, unde predă din 1982. Una dintre cele mai mari satisfacții le-a avut cu lucrarea pentru obținerea gradului didactic I, pentru că a putut fi creativ. „S-a numit Izometriile planului și spațiului euclidian și am avut ambiția să prezint soluții originale, să găsesc eu o demonstrație.” A lucrat cu atâta pasiune, încât a renunțat să mai meargă la o petrecere de familie atunci când profesorul îndrumător i-a dat, prin telefon, o soluție pentru un punct unde se blocase.

„Proiectul MERITO își propune să prezinte modele de profesori. Considerăm că avem nevoie de oameni care să ne inspire și care să inspire schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educațional. Știm cu certitudine că există astfel de oameni. Pentru această ediție am primit informații direct de la alți profesori, de la părinți și elevi sau foști elevi. Am analizat atent informațiile primite, am discutat cu profesorii respectivi, am încercat să vedem în ce măsură reușesc să aducă responsabilitate, profesionalism și creativitate în muncă lor. Adică în ce măsură sunt profesorii de care noi toți avem nevoie și de la care noi toți putem învață. Sunt cazuri în care nu am avut destule informații (din interacțiune directă) pentru a luă o decizie asumată. Înseamnă că dorim să-i cunoaștem mai bine, în 2016, pentru a-i prezența drept modele în cadrul proiectului MERITO. Dintre aceștia, am ales doar 10. Profesorii excelenți sunt însă mult mai mulți. Dorim să avem ocazia de a-i cunoaște în 2016 și de a-i prezența că modele de profesionalism”, susțin coordonatorii proiectului.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Doi profesori din județul Suceava, printre cei mai apreciați din România. Vezi cine sunt! | Moldova24

Lăsați un comentariu

*