Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Șeful județului vrea să introducă civilizația Precucuteni- Cucuteni- Tripole în Lista UNESCO

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vrea să introducă civilizația Precucuteni- Cucuteni- Tripole în Lista Unesco.

În acest sens, la Muzeul Bucovinei au loc, în zilele de 16-17 februarie 2017, întâlniri de lucru cu specialiști din România și Ucraina (Cernăuți și Kiev) pe această temă. Județul Suceava, prin Muzeul Bucovinei a fost propus lider de proiect.

Cultura Cucuteni, care a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic, se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Această civilizație este bine reprezentată în județul Suceava, unde avem peste 150 situri arheologice, dar și în județele din regiunea de Nord-Est, precum și din Ucraina și Moldova. Dorim întocmirea unei documentații pentru a fi inclusă această civilizație în Lista UNESCO”, a declarat Gheorghe Flutur.

Partea română este reprezentată de specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului, directorii muzeelor din Regiunea de Nord-Est, directorii centrelor culturale din Suceava și Botoșani, specialiști de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Urmează întocmirea scrisorii de intenție către Institutul Național al Patrimoniului, apoi se trimite la UNESCO, unde se va intra pe procedurile specifice. Prin acest demers, susține Flutur, se protejează patrimoniul specific acestei civilizații și siturilor unde au loc cercetări.

De asemenea, includerea unui obiectiv în Lista UNESCO reprezintă o mai bună vizibilitate pentru obiectiv și pentru zonă, ceea ce conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei, deci și al județului Suceava.


Loading...

loading...

7 Comentarii

  1. Kukutean says:

    Inainte de a se preocupa excesiv de “civilizatia Cucuteni…” ,nu ca n-ar exista,dar in aceasta formulare este doar o abstractiune,o denumire generica pentru un complex dinamic ce nu poate fi subsumat unor obscure politici culturale, de sorginte mai degraba ucraineana,deci inainte de aceasta,domnul Flutur ar trebui sa se gandeasca de doua ori si sa emita panseuri o singura data…
    Pentru ca dumnealui a mai luat plasa cu propuneri la fel de inteligente,sa ne amintim de propunerea sa cu manastirea Dragomirna,careia ii dorea un destin similar sub umbrela UNESCO,fara sa se stie exact de ce,intrucat pe aceasta lume mai exista manastiri,chiar mai inalte decat Dragomirna…
    Si deoarece UNESCO este ceva mare si relativ usor de prostit,insa nu asa usor de prostit incat sa nu realizeze dumnealor ca ,inainte de orice,protectia inseamna o delimitare a sitului/fenomenului,ca sa stii ce protejezi,ca si paznicul de la bostanaria C.A.P.-ului stia ca de ici pana colo are competenta,mai incolo este protectia militiei sau a GOSTAT-ului,deci :
    Ce anume din aceasta civilizatie ar urma sa intre sub protectia UNESCO? Primul sit arheologic care a dat numele,cel de la Cucuteni? Dar acesta are existenta fizica,este sub forma de balarii,ce regim juridic are terenul de alaturi,se refera ,cumva,la piesele sau la patrimoniul muzeal de la Muzeul Bucovinei? Ar urma,ca o consecinta fireasca,ca domnul Ursu,pe care il da afara inteligenta din casa pana la punctul in care ii mai imprumuta si unui oarecare specialist autodidact in civilizatii,anume domnul Gâză as Dragusanul,sa instituie dumnealor un fel de condominium asupra „civilizatiei Cucuteni”,in sensul cel mai larg,adeca ceva care sa permita realizarea unui vis de aur al serviciului de informatii,desigur culturale,ukrainean,respectiv sa aiba si ei un cui a lui Pepelea (Pepeleak,cum ar fi…) la depozitele muzeului,ca doar ne aflam sub protectia UNESCO,ce-i al tau este si al meu,dă-te,bratia,macar cu o bukă mai incolo,sa incap si eu in Cucuteniul de la Muzeul Bukovinei…Ca si noi suntem homo bucovinensis!
    Astfel de patrimonii,cu titluri frumos mestesugite,se mai pot gasi: poate civilizatia jderului din bundite sau ,cine stie,poate patrimoniul iei barbatesti bucovinene,la care se pot broda frumoase aduceri din condei cu rubaska ukraineana,nu-i asa?
    Dar problema este atat de acuta si de grava,atat de amenintatoare din punctul de vedere al UNESCO,incat domnul Flutur nu a avut timp,de la revenirea sa in fruntea promisiunilor cu foloase pentru sine sau pentru altul,sa arunce o ocheada („clin d’oeil..”,cum se zice pe la UNESCO) asupra unor grade inferioare,sa zicem,cum ar fi Gara Itcani, retrogradata de dumnealui& domnul Lungu la rangul de şandrama ce stă sa cada pe capul tiganusilor care fac concursuri de micţionat din mers pi pironul potopit de bălării precucutiene identic naturale…
    Sau cazinoul din Vatra Dornei sau …
    Admit ca trebuie ,mai intai,sa va consultati cu gaspadin Ivan Munteanu de la Cernauti sau cu oricare alt Ivan,sa va dea dezlegare ori sa va spuna unde au ascuns titlul de proprietate al gării Iţcani,adeca ceea ce va impiedica,in fiecare campanie electorala,inclusiv cele castigate, sa interveniti !
    Caci se mai pot face multe lucruri,de exemplu,un nou spectacol pe banii CJ,ceva,asa,mai kinky,cum ar fi un Kukuteni Rock Castle,ca doar n-au peritără plozii talentati,abonati la sugiucul banului public,nici rancalaii din santul Cetatii de Scaun,mai iesim din monotonie,ce mare lucru e sa implici UNESCO?
    Poate ar merge si un adjunct,un controlor ceva,la Muzeul Bucovinei,un inspector ,un polkovnik,fie el si in rezerva,de la bratia Ivan,sa fie un fel de societate pe actiuni,o asociere in participatiune in care noi punem muzeul iar ei sa puna mâna…
    Iara ei sa mai vina si cu „malancarii” (???)din Crasna-Ilschii,sa dea aia din ăripi,sub formă de fluture,conform acelei traditii ,mai mult precucuteniene,care ne scapă nouă,aşa necuprinşi sub acoperişul UNESCO,astăzi si mâine !
    Na zdrazvisti,gaspadin polkovnik Ghiroghi!

    Răspunde
  2. Kiri says:

    Domnu’ Kuku-te-ia (nu?), ești al cucuteanului de rău și de nedrept! Păi nu vezi dom’ne că preșul cejeului Suceava este doar auspiciul (a nu se citi ca in limba franceză, ci ca la Viena) sub care și cutare?… În rest, bagă de seamă, specialiștii! Adevărat că din subordine: muzeu, central cultural. Parca aici ia leafă lăfăindu-se ăla cu Kukuteni Rock Ukrainsky-Rumânski Castle, gâză-drăgușanul, ăla cu pelasgii, ăia cumva mai vechi și mai importanți decât kukutenenii ăștia, care au dat totuși și ei un fotbalist important la FC Botoșani, deci nu sunt numai ucraineni. Adică de ce nu-ți place lui matale că preșul cejeului nostrum vrea cultură și îi place să se exerciteze protector? Ce rău face mnealui cu asta? A, da, sigur, ar trebui și în ceprivește gara Ițcani și calea ferată spre Nisipitu, de care vorbea unul zilele trecute din televeul lu Băișanu ca săi facă în ciudă lu televeul ”Bucovina” a lu marele parlamentar bucovinean Bogdan Ghiorghiu. Dar domnu Kuku-te-ia (nu?), eu nu cred că tre să ne temem de ucraineni, mai ales ca avem polcovnici unde vrei și unde nu vrei, cam tot așa cum ucrainenii au cazaci peste tot, poate chiar și în Kukuteni. Una peste alta, eu consider prezenta inițiativa cultural a lu domnu Flutur ca fiind meritorie și important. Abia asta este initiativă cu adevărat benefică cultural și de om de stat, nu alea cu chiciul, cu ia, cu bundița cu jder și trăistuța pe umăr, cu scrisul cu oi pe munte, ca să se ude de emoție și de satisfactie în pantofii cu toc biata doamna Elena Udrea! Cinste lui! Să fie bucuros, că îl văd foarte încătrănit și singur în ultima vreme, ceva nu merge, ceva nu se înfiletează. O fi vreun șef informal din partid care îi face zile negre sau altceva, nu am habar, dar nu cred că mă înșel, domnul Flutur respire ca peștele pe uscat. Și ca să-și vină în fire, ia niște picături de Kucuteni. Iar ăla cu pelasgii îi cântă la ureche cu zicălașii lui (pe bani, nu-I vorbă) duios, zice el în dobitocia lui, cântece vechi, duioase. Cică sărbătorile memoriei la Gura Humorului…

    Răspunde
  3. Kukutean&Kute says:

    Acuma, cu “Zicalasii” ,ăştia pe care ii menţionaţi dvs., este o intreaga poveste… Fiindca are legatura cu subiectul,iata una dintre acestea,foarte proaspata,atat de proaspata incat poate frige, la mâna si nu numai , pe acesti mecena ai culturii judetene,domnii Flutur&Dragusanul&Filip….
    Deci,incercati sa va concentrati, fiindca este vorba despre un mestesug de facut bani asemanator cu acela de facut bici din kkt,care sa mai si pocneasca …
    http://dragusanul.ro/48-airs-nationaux-roumaines-la-humor-si-dorna/
    Retineti,pentru inceput,data postarii : 17 ian.,se subantelege ca anul este 2017 !
    Domnul Gâză,specialistul autodidact (sa stiti ca „autodidact” este de bine,acelasi il considera chiar pe Dimitrie Dan „autodidact de geniu”,in conditiile in care D.D. era membru corespondent al Academiei Române si absolvise si doua facultati prestigioase – teologia la Cernauti si litere la Bucuresti…) in orice ,de la pelasgi la etimologie,trecand prin muzica agreata de Stefan cel Mare, face consideratii bombastice (…in onoarea artistului martir al Bucovinei…”),referindu-se la Karol Mikuli… Dă si un fel de program,deci aflăm ca Zicalasii ii vor canta in struna domnului Radu Bercea ,astfel: “… În 22 februarie 2017, de ziua nașterii lui Răzvan Mitoceanu!, la Gura Humorului, și în 1 martie 2017, la Vatra Dornei, „Zicălașii” îl vor însoți pe Radu Bercea…”
    Pana ne tragem rasuflarea si aflam cate ceva si despre caietul-program oferit de dumnealui herr Gâză,iata si ceva uimitor,care merita vazut:
    http://prntscr.com/ea9q7m
    ..adica pag. 1…,apoi si pag. 2 din acelasi document:
    http://prntscr.com/ea9r7t
    ..din care rezulta,nu-i asa,ca operatorii economici interesati pot transmite oferte pana pe data de 6.02.2017,ora 12:00. Dar numai daca sunt interesati,vezi bine!
    Deci ce avem noi aici?
    In 17 ianuarie 2017 domnul Dragusanul anunta pe vestitul sau blog ,ca fiind adjudecat pentru sine si pentru altii,ezact ceea ce anuntul public nr. 322 de licitatie cu atribuire directa face cunoscut abia pe 19.ianuarie 2017,pe site-ul CJ Suceava !
    Ce sa fie asta? La ce se incadreaza,domnu’ prim-secretar al CJ al PDL ,Flutur?
    Pentru stiinta dvs.,nu se poate invoca vreo eventuala exclusivitate a domnului Dragusanu,aburitor de bani publici si sfertodoct,impostor cultural,deci nici o exclusivitate,pentru ca:
    – Dumnealui nu mergea,asa, pe drum,in directia Plopeni,si a “descoperit/recuperat”,dupa cum a mai recuperat dumnealui si alte prăjiturici aducatoare de fonduri publice..
    – Cele „48 airs nationaux roumaines” nu fusesera pierdute,dimpotriva,acestea existau in circuitul cutural european,sunt,de exemplu,publicate de BNF dar si de EUROPEANA,aceasta din urma preluand opera lui Mikuli de pe site-urile unor biblioteci universitare poloneze; acest lucru este foarte usor de demonstrat,nici nu merita dezvoltat,mai ales ca impostura domnului Dragusanul este fara leac…
    – In Romania exista o lucrare pertinenta: ”Restituri muzicale – “Carol Mikuli si Tudor Flondor”,autor Corneliu Buescu,Editura Muzicala,Bucuresti,1977…
    Prin urmare,anuntul public facut doar de mântuiala,ca sa acopere, prin mimarea respectării legii,care indica cerinta legala pentru ca “..operatorii economici interesati..” sa depuna oferte in plic inchis pana pe data de 06.02.2017,ora 12:00 (!!!) este ,in sine,un fel de autodenunt…
    Este,oare, un caz singular?
    Sa ramanem la aceiasi actori zicaleandri/zice-le-as…
    http://dragusanul.ro/probe-pentru-zicalasi/
    Deci,in 30 ian.2017 acelasi domn Dragusanul,pe acelasi blog pe care isi debiteaza inepţiile cotidiene,ne prezinta neşte barbati-zicalasi care probeaza ceva,niste anterie,halate de baie,rufe colorate,in considerarea aceluiasi spectacol atat de frumos anticipat de dumnealui,cf.mai sus,cu nelegea pre lege călcând.. Retineti data: 30 ianuarie 2017 ! Pe facebuk-ul sau indica chiar si ora postarii,anume 17:53…
    http://prntscr.com/eaa0yu
    …adica documentul CJ,iarasi un simulacru menit sa abureasca legea… Observati ca operatorii economici ”interesati”,la data de 30.01.2017 s-au dat batuti,ezact la ora trebuincioasa,ca sa le poata confectiona un cunoscut al domnului Dragusanul anumite bulendre,rod al fanteziei sale bolnavicioase,kitsch-uri papagalicesti…
    V-ati prins cam cum sta domnul Flutur & Comp. cu respectarea legii,care este relatia dumisale cu “cultura”…
    De mirare numai cum oameni cu studii muzicale la zi,fie ele si de ţambal,se lasa dusi de căpăstru de către un impostor care nu stie sa citeasca o partitura,dupa cum recunoastea singur,mai anţărţ…
    Dar despre asta precum si despre situatia jenanta,penibila dar si ilegala a domnului Sorin Filip,om tanar insa pofticios nevoie mare la banul public dar si privat,mai incolo,daca veti crede de cuviinta. Ori poate ca si dvs. sa fi auzit ceva ziceri…

    Răspunde
  4. Kiri says:

    Mare lucru transparența asta! Cum ar veni, un fel de ”glasnost”. De!…

    Răspunde
  5. Gi says:

    Aici e prea multă contabilitate și curte de conturi ca eu să mă bag și să am șanse să înțeleg ceava. Dar este clar de la o poștă că e șmangleală versată și patriotică de bani publici. Că doar nu te prefaci de florile mărului! Mai ales Gâză. Teatru, da teatru, jucăm cât vrei, dar nu ne pomană, nu-i așa? Adică recuperare de memorie lecție de șmanglit. Care este si culturală, pentru că instrumentul de jaf pe care îl recuperează gâză operează în cultură, la Centrul Cultural ”Bucovina”. Iar eu personal nu cred că trișorul ăsta o poate face de unul singur, cu abureală generală. Ori este în combinație de sus până jos ori are susținere la vârf și celor de mai jos le dă ordin. Cam cum se întâmplă acum și prin pnl-ul județean, unde dl presedinte al cj pare să fie ajuns numai un biet executant, dar nu al ordinelor venite de la centru, ci tot din județ. Iar lighioana asta de gâză cică la Bucovina Rock Castle cel lăudat ar fi tras pentru juriu, unde fiul era presedinte, îndemnizații mai mari decât cele plătite formațiilor care au canta în scenă! Dar le vine sorocul!

    Răspunde
  6. #TREZIST&SUBZIST says:

    Tare de tot chestia cu plodul in juriu,tare,frate! Acuma zice Gâza mare ca fiul face concerte la Cluj, ca sa faca rost de bani pentru amenzile luate de mitingisti… Tre’ sa aiba si ăia ceva jurii,şanturi,de unde sa scoata un ban,vreun martir,vreun marturisitor…
    Dar sa revenim la oile/berbecii nostri,ca sa se vada ca CCB este un fel de CAP de muls bani de la CJ,e ca scaunul cu trei picioare,cel mai sigur!
    Flutur – Dragusanul – Filip…
    Sa-l luam,acum,pe cel din urma: dumnealui face recalma p’in fereştile din oraş,mare,tâmp si asexuat,la produsele SCUZA Foraşti,adecă dobă,maţ gros umplut,kişka,”caş de carne” (!!!),cârnaţi.. Fireşte,când iţi face reclama şeful CCB la toate alea,alfel mananci cârnaţul afumat in cadă,cu imitaţie cancerigena de fum,parca mai uiţi… Iaca,are un an de când o arde ca şef la CCB si o ţine tot aşa…
    http://www.scuzaprod.ro/
    Asta in timp ce:
    Legea nr. 477/2004,din 08/11/2004,privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice,prevede:
    Art. 11. – În considerarea funcţiei pe care o deţine, personalul contractual are obligaţia de a nu permite
    utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale,
    precum şi în scopuri electorale
    Iar in
    Codul de conduita al personalului contractual ,salariatilor din Centrul Cultural Bucovina,se prevede,la fel:
    Art. 11
    Folosirea imaginii proprii.
    În considerarea funcţiei pe care o deţine, personalul contractual are obligaţia de a nu permite
    utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale,
    precum şi în scopuri electorale.

    Se pot face si pronosticuri: cam pe cand va intra si CCB si CJ,cu tot cu Flutur, in legalitate?
    1.La Sf. Asteapta;
    2.Niciodata;
    3. Cand va intra domnia sa,gaspadin polcovnik (r) Ghiorghi, la apa,pentru cine stie ce motive aflate,momentan,la murat…
    Deoarece bine ati observat dvs. ca dumnealui este un pic trist si gânditoriu (o sa-i explice domnul Gâză cum e cu acel “u” final,daca se citeste sau nu…) insa eu cred ca are motive!
    Nu i-au iesit ploile,că când şi-a re-luat demnitatea pentru care a fost el harazit inca de mic padurar,respectiv aceea de presedinte de C.J.,erau semne bune,adeca domnul Harasim daduse o mica lovitura de stat si subjugaseu Prefectura ,in contra naturii sale legale,la C.J. iar semnele se aratau bune si la scara mare… Numai ca,iata,tolomacii astia de la USR,care nu stim ce-nseamna,le-au perdut alegerile,asta in timp ce bietul Ghiorghi facuse tot ce trebuie,pe indelete,cu cheltuiala,cu posturi multe de senatori si deputati ! Si l-au prins vremurile oarecum cu pantalonii in vine,miroase a bucluc,daca la centru se intreaba lumea cum este cu statul paralel,la ce folosesc gradele plesnite aiurea,regiunile care coincid cu cele ale unui anumit cult neoprotestant,daca,in fine, nu mai are cu cine se consulta peripatetic,ca in primul mandat,cand punea tara la cale cu un anume domn cu bărbuţă,cu Nelu Balan,cu nupuitorul Dâmbu,deci cum sa fie vesel??
    Stat paralel care avea si in Bucovina butaforica a dumisale un contur maşkat,numa’ bun de dat in vileag! Sau in gât,mă rog…
    Ceea ce, privit la dimensiunile cosmice ale teoriei si practicii de partid si de stat care i-a prăsit si năşit,devine cu adevarat important,iara nu ca problema diplomei de bacalaureat a lui Nelu sau cu doctoratul de la Dunarea-de-pe-Jos al aceluiasi+a lu’ domnu’ Dâmbu…
    Sau cu Precucuteniul lu’ peste prajit,sau cu targul de la Bergamo,aflat acuma in reluare,special pentru domnu’ Ghita…
    Voi sa fiti in locul sau,n-ati fi tristi?

    Răspunde

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Șeful județului vrea să introducă civilizația Precucuteni- Cucuteni- Tripole în Lista UNESCO | Moldova24

Lăsați un comentariu

*