Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Romgaz vrea să construiască un depozit de gaze în județul Suceava, cu bani de la Bruxelles

Romgaz vrea să construiască un depozit nou pentru înmagazinarea gazelor naturale, în județul Suceava, mai exact la Fălticeni, scrie  Capital.

Pentru a reduce cât mai mult depen­denţa de gazele ruseşti, auto­rităţile vor să crească capacitatea depozitelor de înmagazinare. În acest sens, Romgaz are două proiecte pe lista prioritară de finanţare din banii de la Bruxelles. Și anume, extinderea depozitului de gaze de la Sărmăşel cu 650 de milioane de metri cubi şi construcţia unui depozit nou în Moldova, zona Fălticeni, cu o capacitate de 200 de milioane de metri cubi. Odată cu realizarea celor două proiecte, capacitatea de stocare a companiei va ajunge la 3,7 miliarde de metri cubi.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, compania este în faza elaborarii studiilor de prefezabilitate ale acestor proiecte, Sărmăşel şi Fălticeni, care vor fi înaintate către CE, pentru a fi analizate şi stabilit procentul de cofinanţare. Uzanţa Comisiei Europene este de a finanţa cu până la 50% proiecte de acest gen, considerate prioritare, după cum este şi cazul gazoductului BRUA, care va tranzita, pe o lungime de 550 de kilometri, România. Romgaz are toate şansele să primească finanţare de la Bruxelles, având în vedere că cele două proiecte au fost deja incluse pe o listă preliminară a priorităţilor UE în intervalul 2017-2020.

Deocamdată, nu este avansat un termen de finalizare a celor două proiecte, dar ce este clar e că, odată incluse în lista de prioritate a UE, acestea se vor face, repede şi parţial finanţate cu fonduri nerambursabile. Mai ales că, scopul lor este să livreze, la cerere, gaze şi către vecinii României şi, mai departe, către Vest. Depozitul din zona Fălticeni va fi utilizat şi pentru creşteea securităţii energetice a Republicii Moldova, care în prezent are o dependenţă totală faţă de Rusia. Republica Moldova este legată de România prin conducta Iaşi-Ungheni, deocamdată nefuncţională.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Romgaz vrea să construiască un depozit de gaze în județul Suceava, cu bani de la Bruxelles | Moldova24

Lăsați un comentariu

*