Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Formarea CA a Regiei Autonome Aeroportul, amânată cu 150 de zile. Ce se ascunde în spatele acestei decizii

Conducerea Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava, cu știința conducerii Consiliului Județean, amână cu încă 150 de zile formarea Consiliului de Administrație a Regiei Autonome „Aeroportul”. și asta după ce are deja doi administratori provizorii.

Directorul Aeroportului și încă vreo câțiva angajați și-au aprobat salarii după bunul plac așa că până va veni un CA care să le stabilească cât ar trebui să ia leafa, la nivelul angajaților există o discriminare majoră în privința lefurilor, după cum se plâng chiar angajații. De când conducerea a fost preluată de Ioan Măriuța neregulile sunt pe bandă rulantă. Chiar și Curtea de Conturi a depistat grave nereguli care însă sunt acoperite de conducerea Consiliului Județean Suceava care susținea că „pe parcursul controlului au fost remediate”.

Consiliul Județean a aprobat la ședința de marți, 31 ianuarie, proiectul de hotărâre privind completarea măsurilor din cadrul procedurii de selecție pentru membrii Consiliului de administrație al Regiei Autonome Aeroportul Ștefan cel Mare -Suceava. Astfel, deliberativul județului a considerat că cel care va fi membru al CA trebuie să aibă „matrice de profil de candidat”. Totodată, a fost prelungit termenul de finalizare a procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Regiei Autonome Aeroportul „Ștefan cel Mare” până la 150 de zile de la data declanșării, respectiv 1 aprilie 2017.

Ce trebuie să cuprindă matricea profilului

Potrivit deliberativului județean, candidatul care aplică pentru poziția de membru în CA al Regiei Aeroportul „Ștefan cel Mare” trebuie să se asigure că poate îndeplini cu succes rolul pentru care candidează, ale cărui principale atribuții și responsabilități sunt: administrarea regiei autonome prin supravegherea funcționării unor sisteme prudente și eficace de control,care să permită evaluarea și gestionarea riscurilor;aprobarea strategiei de dezvoltare a regiei,prin asigurarea existenței resurselor financiare și umane necesare pentru atingerea obiectivelor strategice și supravegherea conducerii execu,asigurarea că regia își îndeplinește obligațiile legale către părțile interesate, monitorizarea performaneței conducerii executive, asigurarea faptului că informația financiară produsă de regia autonomă este corectă și că sistemele de control financiar și management al riscului sunt eficace, stabilirea remunerației directorilor și îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege în ceea ce privește recrutarea ,numirea și,după caz,revocarea celorlalți directori ai regiei,cu care aceasta are încheiate contracte de mandat, elaborarea rapoartelor lunare, trimestriale ,semestriale, anuale și a altor raporturi, în condițiile prezentului contract și ale legii și adoptarea Codului de Etică, care se revizuiește anual, dacă este cazul.

Una peste alta, până se vor găsi membri care să corespundă acestei „matrici”, la Regia Autonomă Aeroportul Ștefan cel Mare se pare că neregulile vor continua.

Cum o scaldă președintele Gheorghe Flutur

În expunerea de motive a proiectului, președintele CJ, Gheorghe Flutur, arată că „pentru a maximiza obiectivitatea de apreciere a selecției candidaților în cadrul procedurii, comisia de selecție consideră necesar să utilizeze un instrument de lucru standardizat pentru fiecare funcție de administrator al consiliului,respectiv, matricea profilului candidatului în CA al regiei pe care autoritatea publică tutelară urmează a o aproba anterior publicării anunțului de selecție și a începerii procedurii de selecție,fiind astfel îndeplinite și dispozițiile din Normele metodologice e aplicare a unor ordonanțe de urgență ale Guvernului …”.

Potrivit șefului administrației județene, „procedura de selecție reprezintă o activitate complexă și inovativă raportat la modul de realizare a managementului întreprinderilor publice,activitate care necesită parcurgerea unor pași procedurali obligatorii și a respectării unor termene ,condiție în care considerăm oportună și prelungirea perioadei de selecție până la 150 de zile, calculate de la data declanșării procedurii până la 1 aprilie 2017”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*