Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Flutur: S-au făcut investiţii într-o conductă magistrală care de fapt este a statului

Raportul de audit de performanţă privind Proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” al Curţii de Conturi vine cu mai multe recomandări pentru Consiliul judeţean şi unităţile administrativ-teritoriale asociate. Potrivit şefului executivului judeţean, Gheorghe Flutur, concluzia generală a auditului este că cele 61 de primării cuprinse în proiect s-au împrumutat pentru investiţii în reţelele magistrale de gaze naturale care sunt de natura domeniului public al statului.

„S-au făcut investiţii într-o conductă magistrală care de fapt este a statului”, subliniază şeful administraţiei judeţene.

Pe de altă parte, recomandată este implicarea unităţilor administrativ-teritoriale în cauză şi a Consiliului Judeţean în demersuri de continuare a amenajării conductelor respective. Flutur precizează că deja a avut intervenţii la Guvern şi Transgaz, compania de transport gaze naturale răspunzând că, în bugetul pe anul 2017 al acesteia, au fost prevăzute sume pentru construirea porţiunii magistralei dinspre Vatra Dornei. De altfel, conform lui Gheorghe Flutur, în zonă este pe cale de fi rezolvată şi scoatere adin circuitul silvic al terenului afectat. Aceleaşi demersuri au fost întreprinse şi în ceea ce priveşte magistrala Păltinoasa-Cacica-Arbore-Solca-Margnea-Volăvăţ-Rădăuţi, pe o lungime de 82 km, însă, deocamdată nu fost primit vreun semnal.

Totodată, Curtea de Conturi a impus Consiliului Judeţean şi primăriilor cîmpulungeană şi humoreană, cele cu centrale în cogenerare, dar care nu sunt folosite, să elaboreze un studiu privind viitorul acestora.

Atât la Câmpulung Moldovenesc, cât şi la Gura Humorului există centrale care stau, ruginesc, se uzează moral, trebuind a fi găsite soluţii, în aşa fel încât să nu le ţinem acolo, ca piese de muzeu”, a precizat Flutur.

Nu în cele din urmă, în conformitate cu concluziile auditului Curţii de Conturi, Consiliului Judeţean, în calitate de reprezentant al asocierii unităţilor administrativ-teritoriale în cauză, va face demersuri de preluare, de către Ministerul Finanţelor Publice, pentru gestionare, a părţii aferente investiţiei pe gaze naturale din creditul contractat în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Acolo sunt încă vreo 18 milioane de euro, pe partea de gaz metan. În fiecare an, tot ajungem să ne rugăm de Guvern să dea bani, să deblocăm primăriile, pentru că se accesează Fondul de risc. Am făcut intervenţii şi la actualul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, ca să preia acest credit. Va trebui să facem eforturi împreună, pentru că, altfel, dăm o perspectivă pesimistă dezvoltării primăriilor din judeţ, care trebuie să pună bani în cont pentru aceasta, în loc să facă alte investiţii”, a subliniat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, adăugând că Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” trebuie deblocat, „astfel încât să nu devină o piatră de moară pentru dezvoltarea judeţului, în perioada următoare”.

Consiliul Judeţean Suceava administrează împrumutul extern în valoare totală de 86,3 milioane de euro contractat de la Deutsche Bank AG Viena şi transferat Erste Group AG Viena în vederea realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Acesta este garantat de Ministerul Finanţelor Publice.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*