Duminică 25 Octombrie 2020, Actualizat acum 298 zile 12:00 am

 

Indivizii cercetați pentru „afaceri” de șase milioane de euro cu mărfuri aflate în tranzit vamal, încă 30 de zile în arest

Cei patru indivizi, ridicați în urma perchezițiilor procurorilor DIICOT,  pentru „afaceri” de șase milioane de euro cu mărfuri aflate în tranzit vamal, au mai primit încă 30 de zile de arest preventiv.

Este vorba despre Dorel Ichim, de 45 de ani, din orașul Salcea, Ilie Pitulean, de 50 de ani, din municipiul Giurgiu, Valentin Lupașcu, de 56 de ani, un cetățean moldovean domiciliat în localitatea Corovia din Ucraina și polițistul de frontieră din Iași, Cătălin Căulea.

like-facebookLa data de 29 noiembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Botoșani, Iași, Teleorman, Bihor şi Galați în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de folosire la autoritatea vamală de documente falsificate, instigare la folosirea la autoritatea vamală de documente falsificate, abuz în serviciu,instigare la abuz în serviciu şi dare de mită.

La data de 04 august 2016, procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul teritoriului național s-a cristalizat și a activat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, cetățeni ucraineni și cetăţeni ai altor state europene, care au acţionat împreună și coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun şi de produse din tutun, prin ieşirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spaţiul comunitar.

Ulterior, după recuperarea garanțiilor vamale depuse de către comisionarul vamal din statul U.E de proveniență al produselor din tutun, acestea erau de regulă comercializate de către membrii grupării pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de ţigarete.

În realizarea rezoluţiilor infracţionale, membrii grupării au căutat în permanenţă să identifice mai mulţi vameşi români din punctele de trecere a frontierei Siret, Rădăuți Prut, Sculeni și Albița (toate aparținând Direcției Regionale Vamale Iași), care să fie dispuși ca în schimbul unor sume consistente de bani să își încalce atribuțiile de serviciu să închidă în fals aceste exporturi fictive de produse din tutun.

La data de 28 noiembrie 2016. procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au surprins în flagrant, pe raza municipiului Iaşi, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainian, membri ai grupului infracţional organizat, în timp ce ofereau unui funcționar public,cu titlu de mită, suma de 10.000 Euro, pentru a obține mărfuri aflate în tranzit vamal.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. În cauză a fost produs un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro. La sediul DIICOT – ST Suceava au fost aduse, în vederea audierii, un număr de de 7 persoane.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Indivizii cercetați pentru „afaceri” de șase milioane de euro cu mărfuri aflate în tranzit vamal, încă 30 de zile în arest | Moldova24

Lăsați un comentariu

*