Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

FOTO & VIDEO! Preferă gerul în locul unui pat cald de la centrul de noapte. Mulți dintre oamenii străzii refuză ajutorul autorităților

oameni ai strazii (1)Centrul de noapte de pe lângă Biserica „Sfânta Vineri”, al Asociaţiei „Lumină Lină”, nu este ocupat la întreaga capacitate, deşi în ultima perioadă gerul a fost năprasnic. Deși capacitatea acestui centru este de 50 de persoane, aici ajung doar 30 de persoane. Unii dintre aceştia proveneau din alte localităţi, însă tuturor li s-au oferit o masă caldă, posibilitatea de a face baie, precum şi un pat confortabil.

Potrivit șefului poliției locale, de când a început gerul, a fost declanșată acțiunea de depistare a oamenilor fără adăpost și conducerea lor la centrul amintit anterior. Acțiunea va continua atâta timp cât gerul va persista, oamenii legii implicându-se astfel în adăpostirea oamenilor străzii.

oameni ai strazii (2)De la înregistrarea temperaturilor scăzute, la Centrul de Noapte au fost internați 30 de oameni ai străzii care au fost adunați de pe stradă sau din canale.

În aceeași ordine de idei, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a spus că autorităţile locale au organizat acţiuni de identificare a oamenilor străzii, jandarmii, pompierii şi poliţiştii locali luând la rând staţiile CFR, autogara, canalele şi imobilele părăsite de pe raza urbei reşedinţă de judeţ.

„În acest Centru, noapte de noapte au fost între 21 şi 32 de persoane, capacitatea maximă fiind de 50 de locuri. Pe lângă cetăţeni din municipiul Suceava au mai fost şi unii din Iaşi, Mureş şi Vrancea. După ce stau o noapte-două, unele dintre aceste persoane revin pe străzile municipiului, iar o parte îşi continuă drumul înspre alte localităţi”, a spus Harşovschi.oameni ai strazii (3)

El a precizat că, dacă în trecut, la venirea dimineţii adăpostiţii părăseau Centrul, acum, speriaţi de ger, aceştia au rămas şi peste zi.

like-facebook„Nu vrem ceai, vrem vin fiert”

Polițiștii locali acordă tuturor celor pe care îi întâlnesc noaptea în stații de autobuz, stradă sau canale câte o cană de ceai fierbine. Șeful Poliției Locale susține că au avu parte și de situații în care li s-a cerut vin fiert în loc de ceai fierbinte.

„Avem pregătit în termose ceai cald celor care îi găsim singuri pe stradă, prin stații de autobuz, canale și chir prin parc. Au fost situații când oamenii străzii au refuzat să plece din canale la centrul de noape și nu îi putem obliga. Dar am avut situații când au spus -Nu vrem ceai, vrem vin fiert- și au refuzat ceaiul. Noi încercăm să îi lămurim să plece din canale și de pe stradă sau din stațiile de autobuz sau din alte locuri unde îi găsim mail ales că se înregistrează temperaturi foarte scăzute și să îi ducem la adăpost”,  a spus șeful Poliției Locale.

oameni ai strazii (8)Centrul social de noapte şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost „Sfânta Vineri” este supravegheat 24 din 24 de ore în week-end, iar în timpul săptămânii de la ora 16.00 până a doua zi la ora 8.00 de către polițiștii locali pentru a nu se înregistra evenimente nedorite. Cei care refuză să părăsească canalele sunt monitorizați de Poliția Locală și li se dă câte o cană de ceai fierbinte.

Municipalitatea suceveană s-a asociat cu Asociaţia „Lumină lină”, colaborarea având ca obiectiv asigurarea funcţionării Centrului. Anul trecut , de la bugetul municipiului Suceava Centrului a fost alocată o sumă de 75.000 de lei. Centrul de pe lângă Biserica „Sfânta Vineri” este singurul adăpost de noapte care oferă servicii sociale acestei categorii de beneficiari, Asociaţia „Lumină lină” fiind acreditată ca furnizor de servicii sociale. Scopul contractului dintre cele două părţi îl reprezintă susţinerea de la bugetul local a cheltuielilor de cazare şi masă, precum şi a contravalorii echipamentelor, serviciilor şi utilităţilor pentru funcţionarea serviciului amintit.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*