Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Festival de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi, la Drăgușeni

festival draguseni pe stil vechi (18)Ediția din acest an a Festivalului de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi din Drăgușeni va aduna doar formații de colindători și urători din satele arondate comunei. Evenimentul va avea loc pe 13 ianuarie.

Potrivit primarului, Vasile Cepoi Lică, din cauza vremii geroase și a ninsorilor, a fost luat măsura limitării formației și grupurilor de urători.

„Nu ne putem permite să punem oamenii pe drumuri pe astfel de vremuri cu ger și viscol. Sunt grupuri de copii care au copii și tineri și trebuie să ne limităm la cei din comună. Am vorbit deja cu primarii și conducătorii de grupuri care au fost invitați și au fost și ei de acord ca în acest an să nu participe. După festivalul de datini cu grupurile de urători locali, vom avea seara un bal și focuri de artificii”, a spus edilul din Drăgușeni.

like-facebookSpre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vechi, se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze localnicilor un an mai bun.

Festivalul de la Drăgușeni este o sărbătoare care aduna români de stil vechi, ucrainenii și rușii lipoveni, care în data de 7 ianuarie au intrat în febra sărbătorilor de sfârșit de an.

În statistici, în județul Suceava sunt câteva mii de credincioşi care țin sărbătorile pe stil vechi, cei mai mulți fiind concentrați în zona Râșca, Bogdănești, Drăgușeni, Boroaia, dar și în zonele Lipoveni, Nisipitu și în municipiul Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*