Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a amendat o școală și Inspectoratul Școlar Suceava. Vezi motivul!

scoalaConsiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat o școală din Fălticeni și Inspectoratul Școlar Suceava. Este vorba despre Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, care a fost sancționată pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

like-facebookDecizia CNCD a fost salutată și de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), care, de altfel, în luna aprilie 2016, a depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Potrivit reprezentanților CADO, în cadrul monitorizării segregării școlare a copiilor romi în mai multe județe, printre care și Suceava, aceștia au identificat că în cadrul Școlii „Mihail Sadoveanu”, în anul școlar 2014-2015, deși elevii de etnie romă reprezentau doar 10% din totalul elevilor, toți au fost comasați în clase separate. Mai exact, în clasele I, IV, VI și VII, elevii romi reprezentau între 39%-56% din totalul elevilor din clasele separate, în timp ce în celelalte clase paralele nu exista niciun elev de etnie romă.

„Investigarea celor două cazuri de segregare s-a realizat cu ajutorul organizațiilor non-guvernamentale locale, Asociația Pro Roma din Iași și Asociația Consultanților de Dezvoltare Comunitară din Suceava, care au participat în cadrul unui program de dezvoltarea capacității de watchdog în monitorizarea segregării în educație a copiilor romi implementat de către CADO și Centrul de Resurse de Participare Publică (CeRe) în cadrul proiectului “Școala pentru toți copiii!”,
susțin reprezentanții CADO.

Astfel, la  Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost reclamat atât rolul activ al școlilor în separarea etnică a elevilor romi, dar și pasitivitatea Inspectoratului Școlar în îndeplinirea responsabilităților privind prevenirea și combaterea segregării școlare în cele două unități școlare „potrivit Ordinului nr. 1540 din 2007 privind interzicerea segregării șolare a copiilor romi și aprobarea Metodologiei pentru prevenirea și eliminarea segregării școlare a copiilor romi”.

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost amendat cu 2.000 lei.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*