Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

FOTO! Festivalul „La ieslea Domnului”- Jaselka, la Solonețu Nou

la-ieslea-domnului-solonetu-nou-13În satul Solonețu Nou a avut loc Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka) care se desfășoară anual în Bucovina, în Casa Polonă. Denumirea de „Jasełka” provine de la cuvântul jasło, cu sensul de iesle. „Jasełka” semnifică reprezentațiile legate de NaștereaDomnului și de alte evenimente din această perioadă. La festivalul care a avut loc joi au participat preșcolari și elevi din Solonețu Nou, Baineț, Moara, Poiana Micului, Cacica, Pleșa, Gura Humorului, însoțiți de profesorii lor, cu scenete, colinde și poezii legate de Nașterea Domnului.

Evoluţia fiecărei grupe a introdus pe cei prezenţi în atmosfera apropiatelor sărbători şi a amintit cât de importantă este menţinerea tradiţiei precum şi colindatul împreună în această perioadă.
la-ieslea-domnului-solonetu-nou-1
Primul spectacol de acest gen a fost organizat de Sf. Francisc, în Italia, în anul 1223. În timpul liturghiei din noaptea de Crăciun, în grota săpată în stâncă a organizat misterul naşterii. Călugărul a procurat o iesle adevărată, animale vii şi figura pruncului Isus. Tot atunci s-au cântat primele cântece de Crăciun, colindele de astăzi. Înscenarea Sf. Francisc a fost urmată în alte ţări ale Europei. În Polonia, pentru prima dată a fost organizat la curtea Sf. Kinga – soţia lui Bolesław cel Ruşinos – la sfârşitul sec. XIII. În sec XIII au apărut elemente populare – ca diavoli şi vrăjitoare precum şi naţionale – husarul şi regele. la-ieslea-domnului-solonetu-nou-2

like-facebookAtunci biserica le-a considerat nepotrivite în biserică şi, în anul 1736, a interzis reprezentarea lor. În sec. XIX obiceiul organizării spectacolelor revine în biserică. În prezent, spectacolele sunt prezentate şi în şcoli, instituţii publice, în timpul unor festine de sărbători, de asemenea sunt organizate numeroase concursuri pentru cel mai interesant spectacol. Adeseori, pe lângă cele tradiţionale pot fi văzute versiuni contemporane legate de timpurile noastre.

Ca în fiece an, într-o frumoasă zi de decembrie, cu fulgi albi de zăpadă dincolo de ferestre şi flori de gheaţă, polonezii din Bucovina s-au întâlnit în Soloneţu Nou pentru ca, în scurte scenete din grajdul de la Betleem, să apropie acest adevăr care, de peste 2000 de ani, a devenit Trup şi a locuit printre noi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*