Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Administratorul Green Forest și doi silvicultori, în arest la domiciliu. Ceilalți trei indivizi, puși sub control judiciar

copaci taiati ilegal (2)Un inginer silvic și un pădurar de la Ocolul Silvic Vatra Dornei și administratorul de la SC Green Forest SRL au fost arestați la domiciliu, iar doi muncitori necalificați de la aceeași firmă și un alt bărbat au fost plasați sub control judiciar.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus  punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de administratorul Green Forest, Mihai Mirel Bulughiană, pentru „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori” comisă în formă continuată, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „uz de fals”, „influențarea declarațiilor”.

De asemenea, inginerul silvic la Ocolul Silvic Vatra Dornei, Silviu Nicușor Monor, este cercetat pentru „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept de arbori”, „abuz în serviciu” instigare la infracţiunea de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „favorizarea făptuitorului”, două infracțiuni de „fals intelectual”,  două infracțiuni de „uz de fals”.

Ionuț Zoița, pădurar la Ocolul Silvic Vatra Dornei, este cercetat pentru  „abuz în serviciu”, „fals intelectual”, „inducere in eroare a organelor judiciare”, două infracţiunii continuate de „fals intelectual”, o infracţiune continuată de „fals intelectual” şi ,,favorizarea făptuitorului”.

like-facebookCei trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar Silviu Răzvan Prelipceanu, Mihai Danea și Viorel Gurău au fost puși sub control judiciar.

Procurorii au arătat că Mihai Danea şi Viorel Gurău, angajaţi cu contract de muncă la S.C. Green Forest SRL, la solicitarea inculpatului Bulughiană Mihai Mirel care are calitatea de administrator la societatea susmenţionată, în perioada iunie-iulie 2016 au scos din rădăcini prin tragerea cu TAF-ul mai mulţi arbori pentru a crea impresia unei false doborâturi naturale în vederea, marcării și tăierii ilegale ulterioare în Cantonul Silvic 15 Pietrosu, UP I Colbu, u.a. 287 B, u.a. 287 B%, (fostă U.P. II Arinu, u.a. 285 A, u.a 286 A), suprafață de pădure aflată în paza și administrarea Ocolului Silvic Dorna în baza unui contract de asigurare a pazei și prestări servicii încheiat de inculpatul Bulughiană Mihai-Mirel, împuternicit de proprietarul Furnică Petru prin procura specială.

Astfel probatoriul administrat relevă că au fost scoși din rădăcină 205 arbori, prin acțiune umană invazivă/distructivă, direct, prin tractare cu cablul troliului („trolare cu șpranga”-107 arbori) și indirect, prin antrenarea din cădere a arborilor doborâți direct (98 arbori) cu un volum de 86,564 m.c. și un cuantum al prejudiciului de 15.812 lei.

De asemenea, inculpaţii Danea Mihai şi Gurău Viorel, tot la solicitarea inculpatului Bulughiană Mihai Mirel la începutul sezonului de vegetație (aproximativ luna martie 2016), au scos din rădăcini prin tragerea cu TAF-ul mai mulţi arbori pentru a crea impresia unei false doborâturi naturale în vederea marcării și tăierii ilegale ulterioare şi în suprafaţa de pădure aparţinând proprietarului Pavelea Elena, Cantonul silvic 2, Rusca I , U.P. IX, u. a. 58 B% de pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei, suprafață de pădure pentru care a deținut împuternicire inculpatul Bulughiană Mihai Mirel.

După marcarea ilegală a 203 arbori, în luna august 2016, inculpaţii Danea Mihai şi Gurău Viorel au tăiat fără drept, au tras de la cioată și au depozitat un număr de 151 arbori, volumul materialului lemnos tăiat ilegal fiind de 106 m.c. cu un prejudiciu de 14.628 lei cu TVA.

Referitor la suprafaţa de pădure aparţinând proprietarei Pavelea Elena, menţionăm că la comiterea infracţiunii silvice inculpatul Bulughiană Mihai Mirel a fost sprijinit de inculpatul Monor Silviu-Nicuşor care are funcţia de şef al Districtului I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, precum şi de inculpatul Zoița Ionuț în calitate de pădurar titular al Cantonului silvic nr. 2 Rusca I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii Monor Silviu-Nicuşor şi Zoița Ionuț au încercat în mod sistematic prin mai multe infracţiuni de fals şi uz de fals, să ascundă infracțiunile silvice şi de abuz în serviciu pe care le-au comis.

Prelipceanu Silviu Răzvan, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi tragerii la răspundere penală a inculpaţilor, care au tăiat fără drept 151 arbori în suprafaţa de pădure proprietatea numitei Pavelea Elena, în schimbul unei sume de bani şi a unei maşini cu lemne de foc precum şi a altor promisiuni, a acceptat să fie întocmit pe numele său procesul verbal de constatare a infracţiunii silvice.

Pe parcursul urmării penale, prin ordonanţele organului de cercetare penală s-a dispus măsura reţinerii faţă de inculpaţii Bulughiană Mihai-Mirel, Monor Silviu-Nicuşor, Zoița Ionuț, Prelipceanu Silviu Răzvan, Danea Mihai şi Gurău Viorel, aceştia fiind prezentaţi judecătorul de drepturi şi libertăţi în cursul zilei de 20.12.2016 cu propuneri de arestare preventivă.

„Prin încheierea din data de 21.12.2016 pronunţată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Vatra Dornei faţă de inculpaţii Bulughiană Mihai-Mirel, Monor Silviu-Nicuşor şi Zoița Ionuț s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de inculpaţii Prelipceanu Silviu Răzvan, Danea Mihai şi Gurău Viorel s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 60 de zile. Punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o fază distinctă a urmăririi penale, aceasta neînlăturând nicidecum prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii”, susțin procurorii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*