Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

O firmă din Rădăuți și doi administratori, trimiși în judecată de DNA pentru o fraudă uriașă

audieri dnaO firmă din Rădăuți și doi administratori, dar și o a treia persoană, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Suceava pentru o fraudă de 2,6 milioane lei.

like-facebookEste vorba despre firma Melifabi SRL Rădăuţi, administratorul acesteia, Camelia Mariana Isopescul, soţul acesteia, Ştefan Adrian Isopescul, dar și Vasile Horăndău, administrator al firmei Edens Range SRL, cercetați pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene ori complicitate la această infracţiune.

Potrivit anchetatorilor,  în 27 martie 2012 a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 – Iaşi, în calitate de autoritate contractantă şi SC Melifabi SRL Rădăuţi, în calitate de beneficiar, reprezentată de Camelia Mariana Isopescul,  administrator pentru proiectul înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în localitatea Frătăuţii Vechi. Este vorba despre un contract cu o valoare eligibilă nerambursabilă de 3.415.363 de lei.

Însă, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări şi bunuri,administratorul  Camelia Mariana Isopescul a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate şi cu preţurile cele mai mari.

Isopescul a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte, iar în urma procedurii de achiziţie a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Vasile Horăndău, Edens Range SRL, firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înfiinţată în acest scop şi aflată sub controlul lui Adrian – Ştefan Isopescul.

Lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de Adrian- Ştefan Isopescul prin mijloace şi în regie proprie, însă, pentru a obţine finanţarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de Edens Range SRL care dovedeau în mod nereal şi supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum şi o serie de documente false.

Astfel, Isopescul a obţinut, pe nedrept, în perioada 2012 – 2015, de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

Mai multe bunuri mobile și imobile ale soților Isopescul au fost puse sub sechestru. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare la Tribunalul Suceava.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Trei administratori de firme condamnați după o fraudă uriașă. Niciunul nu va sta după gratii | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*