Un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, a ajuns la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, miercuri, cu suspiciune de botulism.
Bărbatul a consumat o conservă de fasole pe 16 decembrie, iar de atunci a început să se simtă rău. Medicii i-au administrat ser antibotulinic, iar bărbatul a rămas internat.
Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute.
Exista trei mari tipuri de botulism: botulismul transmis prin alimente, bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise; botulismul transmis prin rani, daca bacteriile patrund intr-o rana pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea de toxina botulinica la nivelul plagii; botulismul infantil, cea mai frecventa forma de botulism, care apare dupa ce bacteriile (Clostridium botulinum) se inmultesc in tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu varste intre 6 saptamani si 6 luni.
Toate cele trei tipuri de botulism reprezinta urgente medicale deoarece pun viata in pericol.