Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

A început distribuirea buletinelor de vot. La Vulturești, oamenii vor vota în praznicar

sectie-votareVineri dimineață a început distribuirea către președinții secțiilor de vot a buletinelor de vot. Potrivit prefectului Constantin Harasim vineri au fost programate 21 de UAT-uri din zona de munte urmând ca restul să fie împărțite sâmbătă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că cele 555 de secții de votare din județ sunt în aceleași locații ca și la alegerile locale. În comuna Vulturești, o secție de votare este organizată într-un prăznicar dat fiind faptul că nu există o altă instituție publică în acea zonă.
like-facebook
Alegerea senatorilor şi deputaţilor se face prin scrutin de listă şi pe bază de candidaturi independente. Listele de candidați sunt propuse de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri.

Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proporțională. Astfel, conform Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

În circumscripțiile electorale din țară vor fi aleși 308 deputați și 134 de senatori.În Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării vor fi aleși 2 senatori și 4 deputați.

Candidații trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani pentru a fi aleși în Camera Deputaților și de cel puțin 33 de ani pentru a fi aleși în Senat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*