Duminică 12 Mai 2024, Actualizat acum 132 zile 12:00 am

FOTO! Cum a fost sărbătorită Ziua Bucovinei la Berchișești

ziua-bucovinei-la-berchisesti-1Primăria comunei Berchişeşti, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina şi Şcoala Gimnazială Berchişeşti, a onorat cum se cuvine Ziua Bucovinei, printr-un eveniment care a umplut inimile de bucurie tuturor participanţilor.

Festivitatea cultural-istorică a fost destinată copiilor din localitate, care au asistat la un program artistic plin de culoare, cântece şi bună dispoziţie. În cadrul festivităţii,  profesorul Teişanu Gabriela le-a cântat şi le-a explicat copiilor despre importanţa patriotismului, profesorul Blaj Pavel a făcut o incursiune în timpul evenimentelor din anii 1918, maestrul Pânzaru Mihai PIM a prezentat o extraordinară expoziţie fotografică cu imagini din Bucovina, iar folkistul Angelescu Cornel a încântat asistenţa cu melodii cunoscute din repertoriul naţional.

ziua-bucovinei-la-berchisesti-2În finalul manifestării, copiii din comuna Berchişeşti au primit steaguri tricolore, iar toţi cei prezenţi au intonat împreună Imnul României.

„Congresul general al Bucovinei”, format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Bucovina, a hotărât, la 15/28 noiembrie 1918, în unanimitate, „unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României”. Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român. Un prim act se săvârșise la 27 martie/9 aprilie 1918, când teritoriul cuprins între Prut, Nistru, Marea Neagră, cunoscut sub numele de Basarabia, se unise, prin voința Sfatului Țării, cu România, iar la 1 decembrie 1918 s-a săvârşit Marea Unire de la Alba Iulia.
like-facebook
„Sunt bucuroasă că am avut iniţiativa de a organiza acest eveniment emoţionant, care s-a bucurat de aprecierea copiilor din comună, dar şi a părinţilor acestora. Ziua Bucovinei este statuată prin Legea 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie Ziua Bucovinei, iar Primăria comunei Berchişeşti a dovedit din nou că respectă atât moştenirea înaintaşilor, cât şi prezentul şi viitorul copiilor noştri. Mulţumesc din suflet tuturor celor prezenţi astăzi în localitatea noastră din inima Bucovinei”, a spus primarul comunei, Violeta Țăran.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*