Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO! Depuneri de coroane la Monumentul Unirii din municipiul Suceava

ceremonial-religios-ziua-bucovinei-6Ceremonial religios și depuneri de coroane, luni, la orele amiezii la Monumentul Unirii din municipiul Suceava. După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți, a urmat depunerea de coroane de flori din partea majorității celor prezenți.

Dată fiind campania electorală, primarii liberali din județ au fost chemați și ei să depună coroane de flori. Nu au lipsit cum era de așteptat președintele CJ, Gheorghe Flutur însoțit de cei doi vicepreședinți, Gheorghe Niță și Viorel Seredenciuc, primarul Sucevei, Ion Lungu, alături de viceprimarul Lucian Haroșvschi, președintele PMP Suceava, Corneliu Popovici însoțit de colegi de partid, fostul șef al administrației județene ,Cătălin Nechifor, directorul DS, Sorin Ciobanu însoțit de adjunctul său,Valerian Solovostru, directorul Casei Județene de Pensii, Camelia Chitul, primarii comunelor Adâncata, Fundu Moldovei, Dărămenști, Iacobeni, Ipotești și alți primari sau viceprimari de comune, șefi de instituții, elevi de la mai multe școli sucevene însoțiți de cadre didactice, consilieri locali, consilieri județeni. Momentul depunerii coroanelor de flori a avut loc pe cântecul „Presărați pe-a lor morminte” interpretat de fanfara orașului.

ceremonial-religios-ziua-bucovinei-2Pe lângă cei invitați la ceremonial s-au oprit și câțiva oameni. Domnica Todircă s-a oprit cu nepoțica la eveniment.

„Știm că se sărbătorește Unirea Bucovinei cu România. Cum să nu știm? Și nepoțica mea știe. Ne uităm până se termină”,  a spus femeia.

Un pensionar din cartierul Obcini ne-a destăinuit că, din păcate, nu știe de nimic de eveniment și nici ce semnifică monumentul.ceremonial-religios-ziua-bucovinei-3

„Nu știu de ce e ceremonial și nici ce se face acum”,  a spus suceveanul.

Monumentul Unirii din Suceava este un monument din material plastic ridicat în amintirea Unirii Bucovinei cu România și a fost dezvelit în anul 1995 .
Pentru a aminti de această unire care a avut loc la 28 noiembrie 1918, Consiliul Județean Suceava (condus de președintele Constantin Sofroni și de vicepreședinții Mihai Grozavu și Gavril Mârza au comandat realizarea unui monument.

ceremonial-religios-ziua-bucovinei-4Monumentul a fost proiectat de către arhitecții Nicolae Porumnescu și Constantin Rabiniuc, fiind construit de către S.C. SUCT S.A. Suceava. Edificiul a fost amplasat la intersecția între Bulevardul 1 Decembrie 1918 și Calea Obcinilor, la limita între cartierele Obcini și George Enescu în apropiere de intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni.

Sfințirea monumentului a avut loc în noiembrie 1995, fiind realizată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen. Pe monument se află o placă de plastic negru pe care este scrisă semnificația edificiului: „Monument ridicat în cinstea Marii Uniri a Bucovinei cu patria mamă 28 noiembrie 1918.like-facebook

Prezent la eveniment, Mihai Grozavu, consilier județean, a spus că monumentul ar fi trebuit înconjurat cu un bazin de apă care ar fi reprezentat lacrimile care s-au vărsat însă s-a luat în calcul că acesta ar fi putut fi distrus și s-a renunțat la această inițiativă. Monumentul este format din patru porți egale și perpendiculare una pe alta.


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. De 28 Nov. 2016 says:

    Ar putea cineva,dintre cei care săvârşec protocoale,in mandatele lui herr Ghiţă,de ce la Ziua Bucovinei,la Monumentul Unirii (din plastic !!!…) se cânta slujbele de mort, cu “vesnica pomenire” precum si toate ale mortului,dupa tipicul BOR?
    Caci este o imbecilitate si o blasfemie,revenirea teritoriului luat cu japca de Austria, la patria mama,Romania,la 28 Niembrie 1918 a fost ,este si trebuie sa fie o sarbatoare! Cine isi bate joc de istoria nationala?
    Cu cativa ani in urma un tradator de tara ungur declara ca pentru ei ziua nationala a Romaniei este o zi de doliu. Nu am pus semnul exclamarii pentru ca ungurii pot fi intelesi,ei au pierdut ,in favoarea noastra,a romanilor,Transilvania,pe care au castigat-o la loteria trucata a istoriei lor de migratori veniti de la Atelkuzu,de pe Volga…
    Dar noi,sau,ma rog,cei ce detin puterea din cand in cand,nu se stie pentru cine,credem tot asa, ca ziua de 28 Noiembrie este zi de doliu,o buna ocazie pentru a face o slujba de mort?
    Lipsa de imaginatie,de respect,de cultura,de standarde…
    Iata,pentru cine vrea sa stie si sa vada ce este de vazut,cum arăta Monumentul Unirii din Cernauti,distrus de ocupantul sovietic,din motive lesne de inteles:
    http://prntscr.com/ddjetk
    Cam asta e…
    Cum vine flutur la CJ,cum invie cultura plasticului,a fibrei de sticla si a monumentelor dubioase,sa nu-i supere pe ukraineni… Ca bine a zis,ce a zis,IPS Pimen!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*