Consilierii locali suceveni au aprobat, vineri, alocarea în avans a cinci milioane de lei pentru subvenția la căldură, către Bioenergy.
La ședința care a avut loc vineri au lipsit trei consilieri de la PSD, iar alocarea banilor a fost aprobată cu 12 voturi pentru și șapte împotrivă.
Lipsa acestei sume afecta aprovizionarea ritmică cu combustibil.
Proiectul de hotărâre a fost pentru a doua oară pe masa Consiliului Local după ce la ultima ședință ordinară, acesta nu a trecut, cei care s-au abținut la acest proiect fiind consilierii PSD şi cei ai ALDE.
Inițiatorul acestui proiect de hotărâre a fost primarul Ion Lungu.
Edilul a atras atenția vineri, în plen, aleșilor locali că este vorba despre un proiect foarte important care are la bază o Ordonanţă Guvernamentală care prevede că primăriile pot deconta în avans subvenţiile reprezentând diferenţa dintre tariful de producere a energiei termice şi cel efectiv plătit de populaţie.
„Nu este prima dată când dăm,se dă și la nivel național această subvenție în avans. Lucrul cel mai important este să găsim banii să îi dăm în avans. Anul trecut a fost un lucru mult mai ușor faptul că Guvernul a avut un plafon de îndatorare la Trezoreria statului pentru un credit cu această destinație.
Să înțeleagă toată lumea, nu dăm bani, nici mai mulți,nici mai puțini, la Thermonet care în final vor ajunge la Bioenergy, îi dăm mai repede pentru a putea face aprovizionarea cu combustibil masă lemnoasă”, a spus Lungu.
Primarul a mai precizat că solicitarea pentru plata în avans vine de la distribuitorul Thermonet, dar în același timp acești bani se dau pentru aprovizionarea de combustibil.
„De aceea am pus o confirmare a celor de la Bioenergy că au primit banii de la Thermonet. Vom da banii la Thermonet, pentru ca mai apoi să ajungă la Bioenergy, astfel încât să se aprovizioneze cu masă lemnoasă, pentru că, de pe 15 decembrie şi până pe 15 ianuarie, la pădure nu mai lucrează nimeni”, a afirmat edilul Sucevei.
De cealaltă parte, consilierii locali PSD, prin vocea lui Eugen Girigan, au arătat că proiectul de hotărâre are la bază o ordonanță guvernamentală completată cu modificările ulterioare. El a susținut că deliberativul local nu ar trebui să aprobe o hotărâre pentru acordarea avansului de 5 milioane de lei, efectuarea plăţii sumei în cauză ţinând de ordonatorul terţiar de credite, adică de primar.
„Dvr. domnule primar data de 13 octombrie, puteți face orice plată în avans, așa cum sunt prevederile ulterioare ale acestei ordonanțe , şi nu era nevoie de niciun fel de hotărâre a Consiliului Local. Dacă considerați că este ceva cu bugetul local veniți cu un proiect de hotărâre de modificare a bugetului .Consiliul Local are competență să facă acest lucru și sigur se va discuta și vota acest proiect ”, a spus Girigan.
În replică, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că „nu este cum vrea mușchii mei, ci cum este mai bine pentru cetățenii municipiului Suceava”.
Consilierul local liberal Angela Zarojanu a spus că a purtat discutat cu colegi de la alte deliberative din țară și care i-au spus că aceasta este „calea legală prin care putem să acordăm un avans furnizorului de energie termică pentru ca mai apoi să ajungă la distribuitor”.
„Dacă nu aprobăm acest proiect oamenii nu vor avea căldură.Nu ne jucăm cu cetățenii municipiului Suceava.Trebuie să ne asumăm această responsabilitate și de asta suntem aici”, a opinat Zarojanu.
La rândul său, consilierul local Ovidiu Milici (ALDE) a susținut că a observat că „s-a mers pe o retorică de ordin electoral și că PSD și ALDE ar fi împotriva încălzirii Sucevei, lucru total fals”.
„Vom vota în cunoștință de cauză. Și dacă tot doamna Angela Zarojanu a cerut exemple de bune practici de la alte CL din țară, poate s-ar interesa de faptul că La Paşcani, o hotărâre similară pe care şi-au asumat-o consilierii s-a lăsat în final cu 2 ani de închisoare cu supendare”, a conchis Milici.