Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Vacă bolnavă de rabie. 13 persoane care au intrat în contact cu ea au ajuns la spital

vacaUn număr de 13 persoane au ajuns la spital pentru tratament antirabic după ce au intrat în contact cu o vacă turbată. Cazul de rabie la vacă s-a înregistrat în comuna Zvoriștea. Proprietarul animalului l-a sacrificat pe motiv că se comporta foarte rău, dar nici prind gând nu i-a trecut că ar putea fi turbat.

Inspectorii DSVSA Suceava au recoltat mai multe probe și au depistat virusul rabic, dar au trimis probe și la București pentru a confirma acest diagnostic.

like-facebookAceștia au făcut o dezinfecție în gospodăria proprietarului vacii, iar animalul a fost dus la incinerare. Tot spre incinerare a fost dus și un vițeluș sacrificat de proprietar înainte de  a tăia vaca.

Miercuri, 13 persoane care au intrat în contact cu animalul bolnav, printre care și proprietarul, au ajuns la Spitalul Județean Suceava pentru a primi tratament.

La nivelul județului, s-a constituit o celulă de criză formată din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și ai Spitalului Județean de Urgență și s-a luat legătura cu Ministerul Sănătății.

 

Rabia este o boală virală a animalelor care poate fi prevenită prin vaccinare. Poate să apară atât la animalele comunitare (rabia urbană sau de stradă), cât şi la animalele sălbatice (rabia silvatică). De obicei boala la om se produce prin muşcatura unui animal infectat, transmiterea bolii producându-se atunci când virusul este prezent în saliva unui animal infectat şi contaminează ţesuturile victimei. Virusul rabic nu poate pătrunde prin tegumentul intact, însă poate traversa mucoasele intacte, cum ar fi conjunctiva şi mucoasele nazală, bucală, anală şi a organelor genitale externe. La om, intervalul de timp dintre muşcătura animalului infectat şi apariţia primelor simptome este foarte mare, fiind cuprins între 4 zile şi 10 ani (chiar peste 10 ani). Factorii care pot influenţa durata acestui interval includ locul muşcăturii (în general, perioada este cu atât mai scurtă cu cât muşcătura este mai aproape de cap) şi severitatea ei (muşcăturile la faţă, gât şi mână sunt mai periculoase).

Manifestarea bolii la om Rabia trebuie suspectată atunci când simptomele neurologice apar consecutiv muşcăturii unui animal. În general, după 2-10 zile de la muşcătura animalului bolnav, pot să apară: stare de rău general, oboseală, astenie, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, febră, parestezii sau prurit (mâncărimi) la locul muşcăturii, insomnie, agitaţie, halucinaţii, salivare abundentă, dificultăţi la înghiţire, frică de apă. Decesul survine, de obicei, în câteva zile de la debutul simptomatologiei.

Manifestarea bolii la animale: La animale, rabia se manifestă prin tulburări de comportament şi paralizie inexplicabilă. Semnele bolii sunt destul de variabile, iar durata bolii se poate întinde de la mai puţin de o zi la o săptămână sau mai mult.

Boala se poate manifesta sub formă paralitică sau furioasă sau, cel mai des, ca o combinaţie a celor două. În forma paralitică: în primele 12 ore sensibilitatea crescută nu este evidentă, apare o letargie şi o uşoară incoordonare (câinii nu prezintă frică de apă) În forma furioasă: animalul este neobişnuit de ager si responsiv, reacţionează la stimuli prin nerăbdare, apar modificări discrete de disconfort şi nelinişte, intoleranţă faţă de iritaţiile minore. Animalele sălbatice cu rabie prezintă sensibilitate crescută şi disconfort; atacă orice din jurul lor. Convulsiile care apar pot deveni continue până la moarte, decesul producându-se prin stop respirator.

Animalele sălbatice îşi pot pierde prudenţa lor normală şi se aventurează în ferme, suburbii şi campinguri. Acest comportament aberant este frecvent. Paralizia şi moartea se produc la 4-8 zile după debutul simptomelor. Virusul poate fi prezent în saliva animalelor rabide cu multe zile inaintea apariţiei semnelor clinice şi poate fi secretat constant sau intermitent până înaintea morţii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*