Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Proiect comun între Suceava și Cernăuți pentru protecția populației împotriva contaminărilor chimice

sedinta-comuna-suceava-cernauti-5Județul Suceava și Regiunea Cernăuți ar putea realiza și folosi un sistem comun de informare și de alertare a populației în cazul iminenței sau producerii unor situații de urgență. Un astfel de proiect va fi promovat de CJ Suceava, în calitate de lider, în parteneriat cu Oficiul de Protecție Civilă a populației din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

like-facebookDiscuții au avut loc în cadrul ședinței comune care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni la Palatul Administrativ din municipiul Suceava, reuniune la care au participat cele două deliberative, dar și șefii structurilor de situații de urgență din județul Suceava și Regiunea Cernăuți.

Valoarea proiectului este de 300.000 de euro și va fi promovat la finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2929, Prioritatea 4.2 „Sprijin pentru activități comune de prevenire a dezastrelor naturale și a celor provocate de om precum și acțiuni comune în situații de urgență”.

În cadrul proiectului se va urmări achiziționarea unor sirene de alarmare, care vor fi montate în zonele mai populate din localitățile de graniță din România și Ucraina, achiziționarea unor stații de alarmare/unități de comandă care au rolul de activare a sirenelor și care vor fi montate la nivelul primăriilor de urgență, achiziționarea unui sistem software integrat și compact de monitorizare a stațiilor de alarmare care va fi instala la sediul ISU Suceava și Cernăuți, instruirea personalului care va asigura exploatarea sistemului de monitorizare și realizarea unei campanii de informare și promovare a proiectului. Ca și grupuri țintă vor fi locuitorii din județul Suceava și din Regiunea Cernăuți ,instituții care activează în domeniul situațiilor de urgență din Regiunea Cernăuți și județul Suceava.

Ne pregătim pentru eventuale atacuri chimice?

Tot la capitolul cooperare în domeniul situațiilor de urgență în zona transfrontalieră, cele două administrații din județul Suceava și Regiunea Cernăuți s-au pus de acord asupra promovării unui proiect privind îmbunătățirea siguranței și a protecției populației regiunii Cernăuți și a celei din județul Suceava împotriva efectelor radiațiilor și a contaminărilor chimice.

Proiectul urmează a fi promovat de Oficiul de Protecție Civilă a populației din cadrul Adminstrației Regionale Cernăuți,în calitate de lider, în parteneriat cu CJ Suceava.

Valoarea proiectului este de 300.000 de euro, iar în cadrul acestuia se vor achiziționa echipamente de detectare a undelor radiologice și chimice, studierea experienței EU pentru detectarea atacurilor chimice și a celei radioactive, instruirea populației și a aplicației practice privind utilizarea echipamentelor, elaborarea materialelor didactice și a broșurilor în vederea instruirii populației civile privind protecția împotriva radiațiilor și a agenților chimici, realizarea site-ului proiectului „Îmbunătățirea siguranței și a protecției populației Regiunii Cernăuți și a celei din județul Suceava împotriva efectelor radiațiilor și a contaminărilor chimice, înființarea și dotarea unei săli de clasă pentru protecția civilă ,îmbunătățirea structurii echipamentelor de protecție civilă(adăposturi antiradiații ) din Regiunea Cernăuți”.

Ca și grupuri țintă locuitori din județul Suceava și din Regiunea Cernăuți care activează în domeniul situațiilor de urgență din cele două zone.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*