Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Acțiune de amploare cu peste 200 de polițiști pentru prinderea infractorilor voiajori

politie1Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.

Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

like-facebookDeşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.
Pentru prevenirea unor evenimente negative şi descurajarea celor pretabili la săvârşirea unor astfel de infracţiuni, în data de 14 octombrie 2016, poliţiştii au organizat o amplă acţiune, fiind vizată în special zona sudică a judeţului.

Peste 200 de poliţişti au fost prezenţi pe drumurile europene, naţionale şi judeţene care fac legătura cu judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi. De asemenea, acţiunea s-a derulat şi în celelalte zone ale judeţului.

Au participat poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava şi poliţiştii judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi de investigare a criminalităţii economice şi poliţiştii rutieri pentru oprirea în trafic a vehiculelor.
Pe lângă prevenirea infracţiunilor săvârşite de infractorii voiajori, acţiunea a vizat şi asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva.

În doar câteva ore poliţiştii au constatat 7 infracţiuni şi au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 lei, fiind confiscate bunuri de peste 5000 lei.

De asemenea, a fost reţinut un permis de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare.
În cadrul acţiunii au fost oprite şi controlate peste 200 de autovehicule. Au fost verificate, introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate 160 de persoane.

Totodată, în urma activităţilor desfăşurate s-a administrat material probator în mai multe cauze penale, conturându-se date şi indicii care au dus la probarea activităţii infracţionale a 9 persoane.

În urma activităţilor investigative întreprinse de poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Suceava, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a 3 persoane, care în 04.10.2016 au sustras un laptop în valoare de 500 euro dintr-o cameră de cămin din mun. Suceava.

De asemenea, au fost identificate pe raza orașului Dolhasca 4 persoane domiciliate în municipiul Dej, județul Cluj, care se deplasau cu un autoturism înmatriculat în Polonia, asupra cărora au fost depistate 97 de parfumuri, pentru care nu dețineau documente de proveniență și transport, despre care au declarat faptul că intenționau să le comercializeze pe raza județului Suceava.
Cele 97 de parfumuri au fost ridicate în vederea confiscării, conform legii 12/1990 republicată.

Tot, la data de 14.10.2016, în jurul orei 11.00, polițiștii orașului Solca au depistat pe raza orașului au fost depistat două persoane din comuna Verești, care se deplasau sub pretextul cumpărării de produse agricole, fără însă a deţine bani în vederea achiziţionării.
Din verificările efectuate există suspiciuni că persoanele în cauză, sub pretextul cumpărării cartofi , pătrund în curtea diferitelor persoane fiind predispuse la comiterea de furturi din locuință și înșelăciuni.
Persoanele în cauză au fost introduse în bazele de date criminalistice ale poliţiei.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*