Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

FOTO! Mii de persoane la Târgul lăptarilor de la Câmpulung Moldovenesc

drumul-lemnului-campulung-moldovenesc-23Gospodarii bucovineni, mai precis crescătorii de animale, și-au dat, duminică, întâlnire la Câmpulung Moldovenesc, la ce-a de-a XVI ediție a manifestării intitulate „Târgul Lăptarilor”, sărbătoare devenită déjà tradiție pentru această zonă de munte. În fața a mii de persoane, printre care și turiști aflați în zonă, fermierii și-au prezentat brânzeturile și bucatele traditionale gustoase, în sunet de buciume și în nechezatul cailor. Unii dintre ei au adus și mândria locului, câinii ciobănești, de rasa pură.

Tot duminică s-a desfășurat și manifestarea ”Drumul Lemnului”, aflat la a-VI-a ediție. În judeţul Suceava este cunoscută şi aşteptată o manifestare anuală, o sărbătoare a crescătorilor de taurine şi a procesatorilor de lapte, care, împreună produc, respectiv, înobilează alimentul ce reprezintă prima hrană pentru om. Sărbătoarea are deja un nume consacrat “Târgul Lăptarilor” şi se desfăşoară anual, în prima zi de duminică a lunii octombrie, în localitatea cea mai încărcată de tradiţii şi de istorie din Bucovina – Câmpulung Moldovenesc, atribut la care se adaugă frumuseţea peisagistică, bunătatea şi înţelepciunea oamenilor din zonă.
drumul-lemnului-campulung-moldovenesc-18
În scopul realizării unei promovări eficiente a datinilor şi obiceiurilor privind prelucrarea lemnului din Bucovina, a fost conceput și organizat un eveniment cu impact turistic important, într-un cadru adecvat pentru expozanţi şi vizitatori care a permis desfăşurarea tuturor activităţilor în cadrul festivalului “Drumul Lemnului”.

“Drumul Lemnului” se alătură conceptelor ce stau la baza brandului „Turism în Bucovina”, prin faptul că promovează un produs turistic modern, autentic, specific zonei, cu un important caracter de conştientizare şi de cunoaştere a moştenirii lăsate de civilizaţia lemnului.

Deschiderea oficială a avut loc la ora 11.00, la intrarea de pe stadion, iar oaspeții au fost întâmpinați potrivit tradiţiei de călăreţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Aşa cum au obişnuit organizatorii, Primăria și Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc, mai mulţi gospodari au ţinut să-l întîmpine pe președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, îmbrăcaţi în costume populare, dar şi cu paine, sare și afinată bucovineană. Nu au lipsit nici buciumașii. drumul-lemnului-campulung-moldovenesc-36

Gazdele din orașul de la poalele Raraului au reușit să adune laolaltă cei mai vestiți crescători de animale din zona Bucovinei pentru a participa la eveniment. Cu aceasta ocazie se încearcă și crearea unor asociații care să intre în proiectul de export în Qatar și țările arabe, inițiat în urma cu o lună de zile. Au fost instalate stâne, au fost aduse cele mai frumoase animale și fiecare s-a laudat cu lucrurile cele mai bune făcute în gospodariile lor. Gavril Ursescu este un cunoscut fermier din Fundul Moldovei și ajutat de familia sa a adus la festival cele mai bune bucate pe care le-a pus la vânzare.

„Am o fermă care cuprinde 250 de ovine,50 de vaci și 60 de caprine. Muncim mult dar nu ne plângem.Vremea a fost bună aici în zona nostră iar aici am venit cu brânzeturi dar și cu preparate specifice: vestitul balmoș și miel cu smântână și mămăliguță. Și nu numai atât și cu sarmale cu urdă așa cum făcea bunica mea”,  a spus Gavril Ursescu.
like-facebook
Fiecare expozant a căutat să atragă vizitatorii prin divervitatea produselor. Şi societăţile care prelucrează laptele s-au întrecut în amenajarea standurilor. Nu au lipsit tot felul de sortimente de caşcaval, lapte bătut, iaurtul, smîntîna,brînza de burduf şi caşul proaspăt. Păstravul de la Păstrăvăria Valea Putnei ce aparține de Direcția Silvică Suceava a fost și el la mare căutare, pe lângă branzeturile gustoase. Bucatele au fost îndelung savurate de publicul numeros. La mare căutare au fost balmășul făcut ca la stâna și mielul cu smântână.

Din grajduri au fost scoși și caii bucovineni, iar la expoziție au fost prezentați cei mai premiați câini ciobănești din zonă. În acodurile muzicii populare oamenii s-au bucurat de vremea bună și de bucatele gustoase, cum numai în Bucovina găsești.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a declarat că la eveniment participă fermieri din zona Câmpulungului și „pot nominaliza aici și o parte din ei: Asociația Noua Fermă, Asociația Izvorul Alba și Asociația Piatra Șoimului”.

„Nu lipsesc animalele de rasă Bălțata Românească, Agnus, câinii ciobănești…Tot ce vedeți aici sunt fermieri și producători din zonă. În acest an, este un număr mult mai mare de participanți pentru că anul trecut era boala limbii albastre și bovinele nu au fost aduse, numărul mare de produse expuse, produse lactate, dar și tehnologia modernă, dacă ne referim la manifestarea „Drumul lemnului”,  sunt expuse echipamente moderne ale debitării lemnului”, a spus Negură.

Pe scena special amenajată au fost premiați cei mai renumiți fermieri dar și interpreții și formațiile folclorice care au susținut un spectacol pentru cei prezenți. Între invitații special s-a aflat interperta de muzică populară din Ardeal, Ana Ilca Mureșan. Nu a lipsit nici cunoscutul cântăreț de muzică populară, membru al Ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava, Gheorghe Finiș, cel care are în repertoriul său cântece adunate din zona Rarăului.

PNL prezent cu viitorii candidați la alegerile parlamentare

PNL Suceava a venit la eveniment cu candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie, dar și cu primari din zonă, consilieri județeni și consilieri locali câmpulungeni. Niciun actual parlamentar liberal nu a vrut să vină să își vadă electoratul, nici măcar cel care a fost ales pe colegiu și care a fost trimis în Parlament pentru 4 ani. Liderul organizației județene a PNL, Gheorghe Flutur, fost senator, s-a remarcat a fi destul de activ și mândru că este un om al Bucovinei. Dacă candidații încă sunt timizi în a sta de vorbă cu oamenii, domnia sa este cel care le deschide calea viitorilor parlamentari.

PSD reprezentat de doi candidați la parlamentare

Social democrații au preferat să își respecte programul stabilit în teritoriu și la Câmpulung Moldovenesc a ajuns Virginel Iordache, candidat la Senat pe locul II. Domnia sa a venit însoțit de primarul comunei Todirești și de șeful Ocolului Silvic din Stulpcani, candidat la Camera Deputaților. Senatorul Neculai Bereanu nu a mai ajuns în orașul de la poalele Rarăului deși a fost ales pe acest colegiu. Domnia sa nu va ocupa un loc eligibil la scrutinul electoral din decembrie așa că a preferat să facă un pas înapoi.

PMP, prezent în frunte cu liderul de la județ

PMP, condus la centru de fostul președinte Traian Băsescu, și-a făcut simțită prezența la Târgul Lăptarilor. Liderul organizației județene, Corneliu Popovici, a venit alături de colegii de partid și s-a întreținut cu politicienii prezenți inclusiv, cu președintele PNL și șef al județului, Gheorghe Flutur. Cele mai frumoase discuții s-au purtat între partide la stânile improvizate la un balmoș și o plăcintă cu brânză.
drumul-lemnului-campulung-moldovenesc-5
Paziuc în campania de strângere de semnături

Dacă partidele nu s-au grăbit să vină la manifestare să vină să-și strângă semnături pentru alegerile parlamentare, medicul psihiatru Alexandru Paziuc care și-a anunțat candidatura ca independent pentru Camera Deputaților se afla la treabă. Domnia sa a primit aprobare pentru amplasarea unui cort chiar la intrarea pe stadion unde alături de echipa sa de campanie aduna semnături care îi sunt necesare pentru a se înscrie la scrutinul electoral.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*