Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ. Valentin Popa, a declarat luni că a solicitat Ministerului Educației întocmirea unei noi metodologii de alocare locurilor bugetate chiar dacă în acest an academic universitatea pe care o conduce a primit 1.862 de locuri bugetate, număr catalogat record pentru instituția de învățământ superior de stat.
„Solicit din nou conducerii Ministerului Educației întocmirea unei metodologii de alocare a locurilor bugetate și renunțarea la distribuirea discreționară a acestora universităților de stat din România. O astfel de metodologie ar evita alocarea locurilor bugetate universităților din România care, poate tocmai datorită neatractivității lor, nu reușesc să le ocupe. Anual, mii de locuri bugetate se pierd sau sunt transformate, în timp ce în multe universități cu performanțe, așa cum este și USV, nu toți studenții au acces la învățământul gratuit. Sintagma <învățământ centrat pe student>rămâne o ipocrizie atâta timp cât locurile bugetate nu sunt distribuite universităților unde vor studenții să studieze. Eu invit și pe studenții noștri, organizațiile studențești, să lupte pentru acest demers”, a subliniat Popa.
În noul an universitar încep cursurile peste 170 de noi studenți străini, cei mai mulți provenind din Republica Moldova și Ucraina, cu peste 30% mai mulți decât în anul universitar trecut. Popa a mai amintit că pe lângă cele două masterate internaționale, care încep al doilea an de studiu, din acest an sunt organizate două noi masterate, în colaborare cu Universitatea bucovineană din Cernăuți.Este vorba de ”Știința și Ingineria Calculatoarelor” și ”Drept European”.
„Când vorbim de internaționalizare, cei mai mulți dintre universitari privesc către Vest, trebuie însă să fim realiști și să remarcăm că, în întreaga istorie a existenței universităților, când vorbim despre migrația studenților, vorbim preponderent de studenți care vin din țările mai sărace spre universitățile din țările mai bogate și mai dezvoltate. În vederea atragerii de noi studenți străini, cred cu tărie că universitățile din România ar trebui să privească mai degrabă spre Est decât spre Vest. Tineri doritori care vor să facă studii de calitate, care să le confere o diplomă valabilă oriunde în Europa, găsim mai degrabă în Republica Moldova și Ucraina, țări cu o numeroasă populație românească, dar nu trebuie să ne oprim aici”, a arătat Popa, adăugând că și țări din spațiul ex-sovietic, din Orientul Mijlociu sau din Orientul Îndepărtat pot fi <surse de viitori studenți, care nu pot fi ignorate>”, a conchis rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.