Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Primăria Suceava vrea să atragă zeci de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de transport a agentului termic

primaria suceava4Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susține că administrația locală ar putea atrage zeci de milioane de euro urmând fi atrase şi cheltuite pentru reabilitarea sistemului se transport şi distribuire a agentului termic, cât şi a punctelor termice de pe raza reşedinţei de judeţ. El a spus că a avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Proiectelor Europene şi cei ai Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe această temă.
like-facebook
Edilul Sucevei susține că municipiul dispunând de o centrală de producere a energiei termice pe biomasă, se puteau acecsa mai ușor fonduri europene, însă odată cu publicarea ghidului solicitantului aferent Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) strategia s-a schimbat în ce privește energia verde.

„În 2014, în faza de proiect era o axă separată pentru energie curată şi eficienţă energetică, Primăria Suceava fiind avantajată de faptul că aceasta era destinată centralelor termice pe biomasă şi biogaz, inclusiv producţie, transport şi distribuţie. Însă, atunci când a ieşit ghidul definitiv, au fost puşi toţi la un loc, în axa privind creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemelor de termoficare. Deci nu mai avem axă separată pe biomasă şi biogaz, ceea ce înseamnă că trebuie să concurăm cu toate oraşele din România, care au proiecte pe reabilitare termică”, a spus Lungu.

Prin proiectul depus în cadrul axei amintite a POIM, Suceava va atrage o finanţare nerambursabilă de 25 de milioane de euro. O altă sumă de 25 de milioane de euro ar urma să ajungă în baza Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Primarul susținând că a semnat deja un acord cadru cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu finanţarea de la POIM, cât şi cu participare de la bugetul local.

Astfel, în sistemul centralizat de termoficare din municipiul reședință de județ vor fi investite 18 milioane de euro – 2017; 21,6 milioane de euro- 2018; 25,92 de milioane de euro – 2019 şi 31,1 de milioane de euro -2020, adică un total de 96,62 de miloane de euro. Lungu vrea ca jumătate din banii pentru reabilitarea reţelelor termice să fie atrase din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate să provină din fonduri europene.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*