Luni 17 Iunie 2024, Actualizat acum 168 zile 12:00 am

Mihai Ardeleanu: Nu este de dorit ca bolnavul să intre cu o boală și să mai iasă cu 2-3 microbi

ardeleanu-mihai-1Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a spus că o persoană indispendabilă unui spital este medicul epidemiolog și nucleul de epidemiologie al unității spitalicești. El a amintit că aceste persoane trebuie să gestioneze foarte bine ce se întâmplă în spital din acest punct de vedere.

like-facebook„În orice secție de poate întâmpla o infecție pentru că sunt germeni care pot să se permanentizeze în spital. Însă nu este de dorit ca bolnavul să intre cu o boală și să mai iasă cu 2-3 microbi. Acest nucleu de epidemiliologie care în urmă cu 3-4 ani nu și-a făcut simțită prezența în spital, acum este foarte bine reprezentat. Este medic epidemiolog al spitalului, Direcția de Sănătate Publică care face controale și este nucleul de asistente medicale care vin și recoltează probe inclusiv noaptea și asigură acest control. Este absolut necesar să gestionăm problema infecțiilor din spital. În caz contrar, ne alegem cu bolnavi infectați și cu costuri îngrozitor de mari”,  a spus Ardeleanu.

El a reamintit că cei trei copilași care au decedat nu au avut ca și cauză infecțiile din spital. Ardeleanu a mai precizat că ar trebui însă luate măsuri drastice atunci când sunt depistați microbi pe masa de înfășat a unui nou-născut.

„Am citit în presă despre copilașii care au murit în spital. Nu au fost infecții nosocomiale, dar când găsești pe masa de înfășat un alt microb trebuie luate niște măsuri drastice. În privința asta, faptul că un manager va fi etichetat și evaluat și după numărul de infecții din spital este extrem de pozitiv. Ca om din sistem, noi nu raportam la nivel european, nu este corect să ascunzi gunoiul sub preș. Nu o să mai țină mult faptul că aveam rezulate negative și chestiuni pompieristice. Trebuie să fim corecți. Apoi, pacientul nu poate ști dacă este infectat sau nu, dar vede dacă se simte mai rau sau apropiații lui văd asta atunci când se află în spital. Noi avem căsuța în care se lasă chestionare anonime în sensul că pacientul le completază și în care își spune părerea asupra medicului sau a serviciilor medicale. Așa ajunge să fie în spital. Privatul este cu un pas înaintea spitalului de la stat”, a conchis Ardeleanu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*