Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Cum a ajuns un fost mecanic auto din Dumbrăveni să deschidă o microstațiune de cercetare agricolă

legumeStudiile de specialitate nu te fac neapărat mai bine pregătit sau cu succes asigurat în afaceri. Dovadă este un fost mecanic auto din Suceava, care a transformat terenul primit moştenire de la părinţi într-o microstaţiune de cercetare agricolă. Cultivă 500 de soiuri, atât traditionale, cât şi experimentale. Cele mai neobișnuite dintre legumele cultivate de mecanicul cu succes în agricultură sunt ardeii negri, ardeii ciocolată, ardeii trandafir, cartofii mov şi castraveţii amari.

like-facebookVasile Mătrășoaia are 62 de ani, iar ultimii patru și i-a petrecut numai printre plantele din solarii și straturile pe care și le-a amenajat pe terenul primit moștenire în comuna Dumbrăveni. De atunci face cercetare după ce ani de zile a fost simplu legumicultor, potrivit Digi24.

legumicultor„Asta a devenit o pasiune pentru că-mi dă energie extraordinară. Aici dacă mă plimb printre plante o zi întreagă de dimineață de la ora 05.00 până seara la ora 21.00 nu mă simt obosit”, a spus bărbatul.

Pasiunea sa pentru a cultiva noi soiuri de legume și plante a făcut ca acum pe proprietatea sa să se regăsească multe plante care mai de care mai deosebite, despre care a învățat foarte multe și chiar le cultivă pe cele care au și proprietăți curative.

Acesta e cartoful mov adus din Peru. Cercetările spun că ar fi un aliment anticancerigen, omoară celulele canceroase. Aici avem o cultură de castravete momordică sau castravetele amar pentru diabet. Aici avem castravetele alb, care se folosește în industria cosmetică, de medicamente”, a explicat Vasile Mătrășoaia.

Cea mai mare suprafață de cercetare este dedicată roșiilor pentru că Vasile Mătrășoaia dorește să readucă în culturi roșiile adevărate.

Peste 80 de sortimente de roșii, nu-s multe fire, câte 15 fire de fiecare soi. Roșii tip gogoșar, roșii tip pară, roșii chery cinci feluri, roșii inima boului, sunt pe linii, nici una nu este omologată deocamdată. Aici sunt roșii sidefată, tip banană, românești, roșii chihlimbar, tot de la Buzău și 10 sortimente de roșii care nu se copilesc”, a spus legumicultorul.

Printre straturile cu legume și-au făcut loc și plantele medicinale sau cele aromatice, de la busuiocul românesc și cel pentru salată, la busuiocul cu aromă de cuișoare sau lămâine, tarhonul, maghiranul, oregano, isopul.

Vasile Mătrășoaia spune că toate produsele care cresc în grădina sa sunt ecologice mai ales că nu folosește nici un produs chimic de erbicidare sau ca îngrășământ.

„Le dăm cu gunoi de grajd, folosim că avem fermă de animale și la stropeală, preventiv le stropim cu niște ceaiuri făcute de mine”, a explicat bărbatul.

Cunoștințele de agronomie și cercetare le-a dobândit din cărți și din întâlnirile cu specialiști din domeniu iar în urmă cu patru ani a început și colaborarea cu mai multe instituții printre care și Stațiunea de Cercetare de la Buzău.

Avem o colaborare frumoasă cu domnul Mătrăşoaie, în fiecare primăvară îi trimitem semințe din soiurile vechi, consacrate, şi chiar din plantele noi, aclimatizate”, a precizat directorul Stațiunii de Cercetare Buzău, Costel Vânătorul.

Vasile Mătrășoaia cultivă aproape un hectar și jumătate din care aproape 80% este suprafață pentru cercetare. O parte din cultură ajunge la piață sau la târgurile de profil, iar unii dintre clienți vin și își iau legumele chiar de la Dumbrăveni.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*