În localitatea Solonetu Nou, comunitatea poloneză a celebrat, sâmbătă, Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă.
În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia, Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.
Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni, germani.
Sărbătoarea Roadelor începe cu sf. liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, urmează prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.
Deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, a ținut să mulțumească tuturor celor care au luat parte la organizarea acestui eveniment.
„Am avut oaspeți foarte importanți din Polonia și ne bucură mai ales că au putut vedea cum o duc polonezii de aici,ce fac și cum păstrează tradițiile. Acum 11 ani am decis să facem ceva la Solonețu Nou ,o sărbătoare în care să punem în valoare munca câmpului și totodată să fie implicată toată comunitatea. Și acum a rămas o tradiție”, a spus Longher.
În ce-a de-a XI-a ediție au susținut spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia va fi reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka, datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. Au fost prezenți pe lângă localnici, primarul comunei Cacica, conducerea Uniunii Polonezilor din România și reprezentanții Voievodatului Małopolska, Voievodatului Podkarpacie și autorități din Zakopane. Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.
La rândul său, primarul comunei, Petru Tudose, a spus că etnicii polonezi își respectă tradițiile cu sfințenie.
„Este o zi importantă pentru polonezii din Solonețu Nou care țin deja să facă o încununare a roadelor toamnei prin această manifestare. Ne bucurăm că suntem în mijlocul lor”, a spus edilul comunei.