Premierul României, Dacian Cioloș, și omologul polon, Beata Maria Szydło, au vizitat Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capelă sixtină a Estului”.
Cei doi oficiali au fost primiți de stareța complexului monahal, stavrofora Irina Pântescu, în vârstă de 84 de ani, însoțiță de două maici. Doi copii îmbrăcați în costume populare tradiționale au oferit celor doi premieri câte un bughet de flori.
Înalta față monafală le-a prezentat celor doi premieri date istorice și religioase este Mănăstirea Voroneț. După ce le-a explicat scenele biblice din exteriorul mănăstirii, cei doi premieri au intrat și în interiorul bisericii.
Este una dintre cele mai vestite ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. Înălțată, din 26 mai până în 14 septembrie 1488, Mănăstirea Voroneț are hramul Sfântul Mare Mucenic GheorgheMănăstirea Voroneț, „Capelă Sixtină a Orientului”, este pictată în întregime și la exterior cu icoane și scene ilustrative din Sfânta Scriptură. Pictarea zidurilor exterioare, din temelie până la streașină, este o lucrare ce a dat edificiului o mare strălucire.
Culoarea predominantă a frescelor este inconfundabilul „albastru de Voroneț”, considerat de specialiștii în arte plastice ca unic în lume și comparat cu roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese.
Pe fațada de vest (peretele apusean al pridvorului închis) se remarcă îndeosebi marea frescă reprezentând „Judecata de Apoi”. Pe peretele sudic este pictată pe fond albastru genealogia Mântuitorului Iisus Hristos („Arborele lui Iesei”). Pe coloane sunt pictați și filosofi greci și latini, printre care Platon și Aristotel. În absidele laterale sunt pictate icoane ale mai multor Sfinți Mucenici și Sfinți Părinți ai Bisericii.În ceea ce privește compoziția cu „Judecata de Apoi”, la Voroneț există o particularitate, această imagine fiind prezentă de altfel în toată lumea creștină.
După ce au vizitata mănăstirii,cei doi premieri au luat prânzul împreună din meniul căreia nu a lipsit peștele și afinata bucovineană.