Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, după vizita celor doi premieri român și polon în județul Suceava, că dincolo de temele de interes național dintre cele două țări, discuțiile au vizat și proiecte de interes regional.
„A fost o vizită istorică pentru județul Suceava și sunt bucuros că am putut să găzduim această întâlnire la nivel înalt între Polonia și România, două țări mari, cu un cuvânt greu în Uniunea Europeană. Astăzi (n.rep-ieri) a avut loc o bilaterală în care s-au discutat teme de interes european, de politică europeană. Printre temele europene am reușit să discutăm și teme de interes regional. Am înmânat premierului român scrisoarea bilaterală a Regiunii Cernăuți și a județului Suceava prin care noi, președinții de la Suceava și Cernăuți am cerut și părții românești și părții poloneze să ia în calcul acest coridor Nord-Sud, atât pe domeniul rutier, cât și pe cale ferată. Sunt fonduri europene, sunt posibilități, trebuie să ne gândim la această legătură absolut necesară între nordul și sudul Europei. Mă bucur că s-a discutat această temă. Am ridicat această problemă chiar la Voroneț, în timpul dejunului de lucru. Precum vedem, traficul pe E85 se intensifică, în special din Polonia. Discuția se poartă pentru ruta Varșovia – Lvov – Cernăuți – Suceava – București și în sud, spre Grecia și Turcia. Amândouă țări susțin întărirea acestui coridor și este important pentru noi ca acesta să se dezvolte atât în domeniul rutier cât și pe calea ferată”, a spus Flutur.
Șeful adminsitrației județene a spus că premierul român susține o nouă rută rapidă cu patru benzi de la Suceava spre capitala țării noastre, autostradă care va veni și în sprijinul părții ucrainene.
„Premierul român a și anunțat aici susținerea pentru noua șosea rapidă cu patru benzi Suceava – București, care ar rezolva problema dar va trebui să îi sprijinim și pe ucraineni, care sunt și ei foarte interesați pentru dezvoltarea acestei rute, și pe cale ferată și pe domeniul rutier”, a subliniat Flutur.
El a amintit că un alt punct discutat a fost cel referitor la turism dar și cel transfrontalier.
„Am discutat de asemenea și despre turism. Am fost bucuros și onorat pentru faptul că delegația română a purtat insigna programului “Hai în Bucovina”. Am discutat despre oportunitățile de turism, despre diversificarea parteneriatelor. Suceava are parteneriate cu Silezia și cu Podkarpakie, două regiuni importante din Polonia și avem astfel toată deschiderea și sprijinul și din partea guvernului polonez. În acest context va trebui să ne consolidăm și noi din punct de vedere transfrotralier. România are interes să deschidă punctele de frontieră cu Ucraina. Noi în Suceava avem trei astfel de puncte – Vicovu de Sus, Ulma și Izvoarele Sucevei. Și Polonia are același interes pe această parte în zona Lvov. Este și o conjunctură favorabilă. Am avut, în săptămânile trecute întâlniri repetate cu reprezentanți din Ucraina care ne-au cerut să îi sprijinim să îi ajutăm pentru deblocarea proiectelor europene”, a conchis Flutur.