Sucevenii racordați la sistemul centralizat sunt la mâna unor țevi ruginite, dar necesare. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că deliberativul județean va avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind cumpărarea de la defuncta Termica a unor conducte de transport și distribuție a agentului termic.
Dacă primăria este dispusă să dea 1,8 milioane de euro pentru vânzarea echipamentelor şi instalaţiilor, Termica cerea suma de 9,369 de milioane de euro, sumă de aproximativ 5 ori mare decât cea care Primăria este dispusă să o plătească.
„Sigur acolo există nişte ţevi vechi, ruginite, de 30 de ani, numai că acestea sunt necesare procesului de transport şi distribuţie. Sper ca acest proiect de hotărâre să treacă, după care vom transmite celor de la Termica intenţia noastră fermă de cumpăra la acest preţ de 1,845 de milioane de euro. Este foarte important acest lucru, ca că putem punem la dispoziţia celor de la Thermonet instalaţiile de transport şi distribuţie, care trebuiau puse încă de pe 31 decembrie 2015”, a spus Lungu.
În prima reuniune a deliberativului local,aleșii vor trebui să decidă dacă vor scoate din bugetul municipal aproape 2 milioane de euro pentru cumpărarea, printre altele, a unor conducte de transport agent termic şi a unei staţii de electropompe care de-a lungul deceniilor au servit prestării serviciului de termoficare în sistem centralizat.
Chiar dacă adminstrația locală susține că sunt țevi ruginite și nu a dorit să investească pentru redresarea Termica, odată cu preluarea distribuției agetului termic de către Thermonet, sume colosale din bugetul local sunt direcționați către o firmă care a câștigat monopolul distribuției agentului termic fără prea multe eforturi și cu buzunarele goale.
Pe 30 iunie 2016, deliberativul a aprobat o hotărâre prin care autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava îşi exprimau intenţia de a achiziţiona echipamente şi instalaţii aparţinând defunctei Termica şi fără de care noul operator de termoficare Thermonet nu poate asigura alimentarea cu apă caldă şi căldură a reşedinţei de judeţ. În baza hotărârii aleşilor locali Primăria a comandat propriul studiu de evaluare a bunurilor cu pricina, întrucât exista suspiciunea supraevaluării acestora de către cei de la Termica.
Lungu a anunțat miercuri că potrivit raportului evaluatorului, suma maximă pe care Primăria ar trebui să o plătească pentru cumpărarea respectivelor echipamente şi instalaţii este de 1,845 de milioane de euro.