Marti 20 Octombrie 2020, Actualizat acum 293 zile 12:00 am

 

Fostul șef al Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, a vrut să scape de controlul judiciar. Ce au decis magistrații

fediuc nelu la audieri

Nelu Fediuc, la audieri

Comisarul șef de frontieră Nelu Fediuc, fost șef al Poliției de Frontieră Siret, a vrut să scape de controlul judiciar. Magistrații Tribunalului Suceava i-au respins, însă, miercuri, cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată. Decizia nu este definitivă, având drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Fediuc este trimis în judecată pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de „luare de mită”, 4 infracţiuni de „influenţare a declaraţiilor”,şi 1 infracţiune de „tentativă la abuz în serviciu”.

Pe durata controlului judiciar Nelu Fediuc trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată instanţa sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. În acest sens, se desemnează ca organ judiciar de supraveghere Poliţia oraşului Siret, judeţul Suceava; să nu depăşească limita teritorială a teritoriului României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; să nu se apropie de şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Pascari Angela, Olariu Cezar Andrei, Adochiţei Cristian Marius, Voloc Marian, Robu Gheorghe, Nădejde Daniel Vasile, Crăciun Radu şi Hetriuc Cezar.

Instanța atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor impuse în sarcina sa, controlul judiciar poate fi înlocuit cu măsura arestării preventive. Respinge cererea formulată de inculpat, prin apărător, de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar, ca neîntemeiată. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, se arată în decizia instanței.

Nelu Fediuc ar fi primit şpagă de la un ucrainean pentru a-i permite să introducă în ţară ţigări de contrabandă. Ultima şpagă ar fi fost dată chiar luna trecută, nu mai puţin de 17 baxuri cu ţigări fiind aduse ilegal în ţară. Iniţial, acestea au fost depozitate în Siret, iar ulterior au fost livrate pe piaţa neagră, unele dintre ele ajungând în judeţul Botoşani.

Procurorii au vizat o grupare infracţională coordonată de Vitaliy Ivan Nymyzhan, care are dublă cetățenie, ucraineană și română. Acesta este suspectat că i-ar fi oferit în repetate rânduri mită fostului șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, care este trimis deja în judecată într-un dosar de corupție, pentru a-i permite să introducă în țară țigări de contrabandă provenite din Ucraina.

like-facebookMai mult decât atât, între anii 2008 și 2013, Nymyzhan i-a plătit lunar lui Fediuc sume de până la 2.000 de euro ca taxă de protecție.

Vitaliy Ivan Nymyzhan ar fi dat din nou o mită de 2.000 de euro în luna martie a acestui an, pentru a i se facilita introducerea în țară a 19 baxuri de țigări din Ucraina, ascunse în mai multe compartimente ale unui autovehicul special adaptat. Țigările de contrabandă ar fi fost ulterior depozitate într-o clădire din orașul Siret. Ivan Nymyzhan este însoţit mai tot timpul de Dumitru Daniel Sofronie, un individ de încredere a lui Nelu Fediuc, din anturajul preotului Dumitru Horga, care a fost şi el trimis în judecată în unul dintre dosarele în care este acuzat de luare de mită comisarul şef Nelu Fediuc.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*