Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Bărbat ucis în timpul unei partide de vânătoare ilegală. Mai mulți vânători trimiși în judecată

arma-vanatoare-cainiMai multe persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava după ce un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Dorna Candrenilor, a fost împuşcat mortal, în timpul unei partide de vânătoare de mistreţi, organizate, în 2015, pe fondul forestier de pe raza satului Poiana Negri.

Claudiu Gheorghe Racz este judecat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, uz de armă fără drept şi braconaj, Candrea Gheorghe a Petru – pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de armă fără drept şi braconaj, iar Candrea Gheorghe a Gheorghe, Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel – pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.

Potrivit procurorilor, la data de 29 decembrie 2014, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava a eliberat o autorizaţie de vânătoare colectivă prin care era autorizată organizarea unei partide de vânătoare colectivă în ziua de 02 ianuarie 2015 pe fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara situat pe raza comunei Dorna Candrenilor, sat Poiana Negri.

Organizatorul respectivei partide de vânătoare era Candrea Gheorghe a Gheorghe, paznic de vânătoare. Autorizația era valabilă doar pentru o zi.

Gheorghe Candrea a convocat pentru data de 02 ianuarie 2015 un grup de vânători şi gonaşi format din inculpaţii Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Candrea Gheorghe a Petru, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Racz Claudiu Gheorghe, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel, martorii N.A., R.A.M., C.V., Ţ.P. şi victima G.G..

Partida de vânătoare din ziua respectivă s-a finalizat cu recoltarea (împuşcarea) unui număr de doi mistreţi şi totodată cu rănirea unui al treilea exemplar.

În cursul serii de 02 ianuarie 2015, după finalizarea partidei de vânătoare, victima G.G. i-a informat pe toţi colegii săi că el este cel care a tras în al treilea mistreţ şi crede că l-a rănit. Toţi participanţii la vânătoare au hotărât ca în cursul zilei următoare, 03 ianuarie 2015, să se întâlnească pentru a porni în căutarea mistreţului rănit. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deoarece în ziua stabilită vremea era nefavorabilă, astfel că au hotărât să reînceapă căutările în ziua de 04 ianuarie 2015. Acest fapt s-a şi petrecut, în dimineaţa zilei de 04 ianuarie 2015 inculpaţii întâlnindu-se ca de obicei în satul Poiana Negri – în acest interval de timp însă nu s-a solicitat eliberarea unei autorizaţii de vânătoare pentru capturarea animalului rănit (nici pentru ziua de 03 şi nici pentru ziua de 04 ianuarie).

Astfel, deşi nu a fost solicitată o nouă autorizaţie de vânătoare, s-au întâlnit cu toții, iar Candrea Gheorghe a Gheorghe le-a comunicat vânătorilor că trebuie să prindă mistreţul rănit, după care i-a dirijat pe aceştia spre locul numit „Gligu” din fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, zonă unde fusese sesizat în dimineaţa zilei respective vânatul rănit.

Candrea, însă, „nu a efectuat instructajul pentru prevenirea accidentelor şi nu a prezentat vânătorilor principalele reguli ale vânătorii”, spun anchetatorii, astfel că vânătorii care au participat la această acţiune s-au deplasat în teren într-un mod total neorganizat, s-au oprit într-un aşa-zis stand în „formă de potcoavă (arc de cerc) fără a cunoaşte care sunt vecinii şi la ce distanţă sunt unii de alţii, în general nu au respectat nici una din normele imperative ale legii şi nici măcar condiţiile minime de siguranţă individuală pentru o astfel de activitate”.

Aproximativ în jurul orei 12:30, de zona respectivă s-a apropiat un mistreţ, probabil cel rănit în urmă cu două zile. Sesizând apariţia vânatului în bătaia puştii, victima G.G. a tras primul cu arma sa în direcţia acestuia, apoi şi inculpatul Candrea Gheorghe a Petru a tras două focuri de armă în aceeaşi direcţie.
Imediat ce a tras cu arma, victima G.G. a părăsit standul în care a stat până atunci la pândă, fără ca el sau Candrea Gheorghe a Petru să informeze pe ceilalţi vânători că vânatul este căzut şi pornesc în recuperarea sa.

Din cauza lipsei organizării partidei precum şi amplasării greşite în stand, Racz Claudiu Gheorghe nu a sesizat că vânatul a fost doborât, a sesizat mişcare în desişul unde ajunsese G.G. şi, considerând în mod eronat că acolo s-ar putea afla vânatul, a tras un foc de armă în direcţia respectivă.

Consecinţa lipsei de diligenţă a inculpatului, respectiv încălcarea celor mai elementare norme ale unei vânători (se interzice urmărirea vânatului mare rănit în condiţiile lipsei de vizibilitate şi se execută foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat) a fost doborârea victimei G.G.. Imediat după focul de armă tras asupra victimei, inculpatul Candrea Gheorghe a Petru s-a deplasat spre locul unde a ajuns G.G. şi a constatat că aceasta a încetat din viaţă. Abia după acest moment, inculpatul Candrea Gheorghe a Petru a strigat către ceilalţi vânători să înceteze tragerea”, precizează procurorii.

Medicii legiști au concluzionat că  „moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat dilacerării de cord prin plagă împuşcată toracică”. În opinia medicului legist, asupra victimei s-a tras cu un glonţ calibru circa 8 mm dintr-o poziţie dinamică, posibil antero-lateral faţă de victimă, persoanele implicate putând fi în ortostatism. Distanţa de tragere s-a apreciat a fi peste 100 m, într-o direcţie relativ orizontală.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, susține procurorul Maria Cristina Ciornei.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*