Luni 25 Noiembrie 2024, Actualizat acum 329 zile 12:00 am

FOTO! Peste 20.000 de credincioși la hramul Mănăstirii Putna

hram manastire putna (2)Peste 20.000 de credincioși au fost prezenți, luni, la hramul Mănăstirii Putna. Anul acesta, față de alți ani, numărul pelerinilor a fost destul de mare mai ales că ziua de 15 august a fost declarată zi liberă. Pe drumul spre lăcașul de cult erau cozi de mașini de 6 km așa că cei care au ținut să vină la ctitoria domnitorului Ștefan cel Mare au trebuit să aibă foarte multă răbdare.

Putna a devenit pentru o zi,cel mai important loc de pelerinaj ortodox din Bucovina.Slujba religiosă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen și starețul Mănăstirii Putna, arhimandrit MelchisedecVelnic. Alături de preoţii suceveni veniți în număr foarte mare la Putna, au fost prezenţi şi înalţi prelaţi de peste hotare între care IPS Meletie, arhiepiscopul Cernăuțiului.

hram manastire putna (1)Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta loc de pelerinaj pentru peste 10.000 de credincioşi ortodocşi, care au ţinut să participe la hramul acestui lăcaş de cult, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.like-facebook

Între credincioși s-au aflat președintele CJ, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul Constantin Galan, prefectul județului,Constantin Harasim, deputatul PSD, Ioan Stan,fostul președinte al CJ, Cătălin Nechifor, directorul economic al DS Suceava, Vasile Rusu, fostul secretar de stat la Ministerul Pădurilor, Gelu Puiu, primarul din Putna,Vasile Coroamă, primarul din Vicovu de Sus,Gheorghe Schipor și subprefectul de Suceava, Atanasă Nistor.hram manastire putna (3)

Ca în fiecare an, la cea mai mare sarbatoare a Mănăstirii Putna, Hramul complexului monahal, vin pelerini și de peste hotare, din zona Cernăuțiului și din Chișinau. Cei care iubesc tradițiile locului, au îmbrăcat straie de sărbătoare și au purtat cu mândrie costumul popular tradițional zonei. Vizibile erau costumele populare specifice localităților Straja, Vicov, Putna și Bilca. Prelipcean Mariana și Ioan au venit din Rădăuți special să participe la această sfântă sărbătoare a mănăstirii.

„În fiecare an venim cu drag la Mănăstirea Putna. Ne rugăm ca Maica Domnului să ne ajute și i-am simțit mereu ajutorul. Îi și mulțumim pentru că este alături de noi. Credința ne dă putere să mergem mai departe”, ne-a spus Prelipcean Mariana.

cernautiȘi din Cernăuți au venit grupuri de credincioși. Anca Ilie a venit cu soțul și câțiva prieteni.

„Nu am fost niciodată la Putna pentru că ba era nevoie de viză, ba de bani. Și acum s-a întâmplat să ajugem aici. Când ne povestește cineva e una, dar realitatea este impresionantă. E ceva înălțător. Am lăcrimat când am intrat pe poarta mănăstirii. Am să revin cu drag”, ne-a spus femeia.

Nicanor Strugari din Pârtești de Sus a venit prima dată în copilărie adus de mână de bunică.

Vin în fiecare an. Mihai Eminescu spunea despre Putna că este Ierusalimul neamului românesc și trebuie să fie un motiv de mândrie pentru întreg poporul român. Aici venim și ne rugăm, aici cerem ajutor Maicii Domnului și aici îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan”, a spus Nicanor Strugari.

În cuvântul de învațătură de după slujba arhierească, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Maicii Domnului pentru creştinii ortodocşi și despre importanța acestei sărbători.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*