Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Direcția Silvică a început organizarea acțiunilor de vânătoare. „Dăm prioritate vânătorilor care sosesc prin firmele comisionare cu care RNP are contracte”

arma-vanatoare-cainiDirecția Silvică Suceava a început organizarea de acțiuni de vânătoare, atât cu vânători români sau străini, cât și cu personalul silvic.

Potrivit directorului Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, pentru sezonul de vânătoare 2016-2017, DS Suceava în calitate de gestionar al celor 24 de fonduri cinegetice din cadrul a 17 ocoale silvice, i s-a stabilit o cotă de recoltă după cum urmează: cerb – 81 exemplare din care 43 masculi; căprior – 110 exemplare din care 52 masculi;mistreț – 209 exemplare mistreț;iepuri – 57;fazani – 5; potârnichi – 37; gâște, lisiţe și rate sălbatice – 75 ; sitari, sturzi și grauri – 66;vulpi – 335;viezuri – 9; alte mamifere – 6 exemplare (dihori, jderi), alte pasari – 607 exemplare.

like-facebook„În conformitate cu prevederile Legii 407/2006 cu modificările și completările ulterioare, acest sezon este primul în care la sezonul de vânătoare la caprior începe la 1 mai, din acest considerent Autoritatea Publică Centrală a emis două ordine separate, unul pentru căprior și unul pentru celelalte specii la care vânătoarea este admisă. Pentru Complexul de vânătoare Codru Voivodesei aparținând de OS Marginea, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, a emis ordinul nr. 24703/ DCP/22.07.2016, stabilindu-se recoltarea unei cote de 60 exemplare mistreți. La finele lunii iulie 2016 din cotele de recoltă aferente sezonului de vânătoare 2016-2017 la nivelul Direcției Silvice Suceava s-au recoltat un număr de 18 căpriori, 4 mistreți și 8 vulpi, acțiunile fiind în desfășurare”, a spus Ciobanu.

Exemplarele de vulpe recoltate s-au predat la DSVSA Suceava pentru prelevarea de probe și evaluarea vaccinarii, Directia Silvică Suceava în calitate de gestionar de fonduri cinegetice, având obligația de a preda pentru analize până la finele anului un număr de 109 exemplare.

Pentru a diminua efectele negative și pagubele provocate de dăunătorii cu păr și cu pene asupra efectivelor de căprior, iepure, fazan și potârniche, la nivelul Direcției Silvice Suceava, directorul Ciobanu a amintit că s-au organizat acțiuni de combatere, extragându-se 106 exemplare câini și pisici hoinare și respectiv 41 piese ciori și coțofene.

În ce privește realizarea indicatorilor de performanță care privesc activitatea de vânătoare, la nivelul a 7 luni, conducerea Direcției Silvice Suceava susține că aceștia au fost realizați integral înregistrându-se depășiri față de programul aferent perioadei, respectiv la 146% la carne vânat si 147% la păstrav consum.

În prezent, DS Suceava se află în perioada de pregătire a campaniei de recoltare 2016 la cerb comun mascul, se primesc și se procesează cererile și documentele necesare conform prevederilor art. 27 din Legea 407/2006 cu modificările și completările ulterioare, care preved că vânătoarea se exercită numai de către vânători, dacă îndeplinesc cumulativ o serie de condiții.

Vânătorii trebuie să posede permis de vânătoare eliberat în România, în cazul membrilor organizaţiilor vânătoreşti din ţară, sau permis ori licenţă valabilă în ţara lor, în cazul vânătorilor cetăţeni străini; să dețină autorizaţie individuală de vânătoare, eliberată pe numele său de gestionar, sau este înscris nominal de organizator în autorizaţiile colective de vânătoare; să dețină permis de armă pentru folosirea armelor de vânătoare în România, în Europa sau în ţara de origine, după caz, dacă practică vânătoarea cu armă și să dețină talon de asigurare pentru accidente şi răspundere civilă, în legătură cu activitatea sa de vânător.
„Dăm prioritate vânătorilor care sosesc prin firmele comisionare cu care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are încheiate contracte, dar sunt bine veniți și alți vânători individuali, care doresc să recolteze exemplare din fauna județului și să petreacă o minivacanță în pădurile aferente fondurilor de vânătoare gestionate de către Direcția Silvică Suceava. Asigurăm asistența tehnică prin personal specializat, deplasare la punctele de boncănit, observații asupra vânatului în observatoarele amenajate, posibilitate de cazare și masa la cabanele de vânătoare incluse în sistemul silvoturistic”,  a spus directorul Direcției Silvice Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*