Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

FOTO! Mii de suceveni și turiști în ultima zi a Festivalului Medieval „Ștefan cel Mare”

festival de arta medievala (4)Spre tristețea miilor de spectatori, duminică seară s-a încheiat ultima zi a Festivalului Medieval „Ștefan cel Mare” din Cetatea de Scaun a Sucevei, aflat la cea de-a X a ediție. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei. Cavaleri, străjeri, domniţe, paladini, cascadori şi alte personaje medievale au ţinut cu sufletul la gură publicul aflat în Cetate, prezentându-le turniruri, armuri, arme, demonstraţii de luptă, dansuri, spectacole medievale, spectacole cu foc şi chiar i-au antrenat în spectacole interactive, concursuri şi ateliere de luptă, tir cu arcul sau aruncarea suliţei.

festival de arta medievala (5)În ciuda vremii de joi și vineri, sâmbătă și duminică, sucevenii au ieșit în număr foarte mare la festival. Alături de ei s-au aflat foarte mulți turiști dar și suceveni din Diaspora care au venit pentru luna august în vacanță.

Cu toții au răsplătit munca artiștilor cu ropote de apaluze. Festivalul Medieval a fost și în acest an o reușită. Organizatorii și artiștii participanți au fost la înălțime, iar pentru anul viitor, déjà se are în vedere o atragere și mai mare a trupelor de artiști care vor participa de peste hotare.

festival de arta medievala (6)Președintele Consiliului Județean Suceava,Gheorghe Flutur a ținutsă mulțumească tutur celor care s-au implicat în acest festival, anunțând că pentru anul viitor se dorește ca evenimentul să devine internațional.

Mulțumiri tuturor. Adresez sucevenilor o invitație pentru anul viitor ca acest festival să devină internațional. Suceava poate și merită așa ceva, merită să aibă un Festival Medieval de talie internațională și sunt convins că în 2017 va avea o dimensiune și mai mare. Bun venit în Cetatea de Scaun a Sucevei și vă așteptăm cu drag la edițiile viitoare. Felicitări Emil Ursu! Felicitări Muzeul Bucovinei. Mulțumim Primăriei Suceava”,  a spus Flutur.

festival de arta medievala (7)Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că ediția din acest an a fost una reușită și în ciuda vremem capricioase de joi și vineri, ultimele două zile au salvat festivalul.

„Văd foarte multă lume chiar dacă în primele zile vremea ne-a fost potrivnică și practic, a stricat cumva evenimentul de deschidere cu parade făcliilor, iată că Dumnezeu ne-a ajutat și a fost vremea bună. Sâmbătă și duminică au fost două zile arhipline în Cetate. Mă bucur că este cel mai frumos și mai important festival de Artă Medievală din țară.Vrem să îl dezvoltăm în continuare și am avut discuții în acest sens cu președintele CJ,Gheorghe Flutur, gâmdim pentru anul viitor cum să-l dezvoltăm pentru a-l face de nivel internațional. Să aducem Hotinul din Ucraina, Soroca din Republica Moldova și alte cetăți ale lui Ștefan cel Mare să fie parte în acest proiect important și sper ca acest festival să aibă o importanță tot mai mare de la un an la altul. Să nu uităm că evenimentul face parte din Strategia de Promovare a Turismului a municipiului nostru. Am finalizat reabilitarea Cetății de Scaun împreună cu Consiliul Județean,Muzeul Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina, obiective foarte importante. Deja lucrăm la proiectul de reabilitare a Curții Domnești, zic eu că pregătim aceste monumente pentru încă o generație, pentru încă 100 de ani și tocmai asta este menirea autorităților locale să conservăm și să păstrăm aceste monumente istorice pentru a fi predate generațiilor viitoare”,  a spus Lungu.festival de arta medievala (9)

Festivalul a debutat joi seara, prin centrul orașului unde au defilat, în cadrul “Paradei cu Făclii” care a deschis manifestarea, domnițe, cavaleri, străjeri, jongleri, cântăreți și dansatori, precum și gru­purile artistice și luptătorii Ordinelor Cava­lerești. Astfel, înfruntând reprizele de ploaie parada a pornit la ora 20:30 din cartierul Obcini, coborând pe bulevardul George Enes­cu, spre Primărie, pe bulevardul Ana Ipătescu, spre Cetatea de Scaun a Sucevei.

Începând cu ora 20:00, în pa­vilionul Ce­tății de Scaun a Sucevei a avut loc primul spectacol de mu­zică medievală și tradițională din cadrul festivalului, susținut de trupa Cimpoierii din Tran­silvania, iar de la ora 21:15, Asociația Armonis Iași a susținut concertul de Muzică Re­nascentistă pentru lăută și voce John Dowland.Vineri, la Muzeul Satului, a avut loc un concert “Cântece din cule­gerile lui Anton Pann, Alexandru Voevidca”, susținut de Asociația culturală “Friederich Schwartz”, un concert de muzică medievală și tradițională, susținut de trupa Cimpoierii din Transil­vania iar la Cetatea de Scaun a Sucevei au avut loc spectacole medievale, demonstrații de luptă, turniruri, dansuri medievale, spectacole cu foc și lasere.

festival de arta medievala (10)Manifestările au continuat în zilele de sâmbătă și duminică cu spectacole pentru copii, jocuri medievale și concerte..Unele spectacole au fost reprogramate pentru a putea fi respectată ziua de doliu național. Sâmbătă , începând cu ora 12, artiștii și organizatorii evenimentului au ținut un moment de reculegere în memoria Reginei Ana. Duminică, în ultima zi a festivalului, spectatorii au asistat la demonstrații militare, spectacole medievale, precum și la concerte de muzică medievală.like-facebook

Unul din punctele atractive ale festivalului de duminică seară a fost un fragment din piesa „Apus de Soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Rolul domnitorului Ștefan cel Mare a fost interpretat de către actorul botoșănean Marius Rogojinschi. Întrebat cum se simte atunci când joacă personajul principal respectiv rolul marelui Ștefan, actorul din Botoșani a spus: „E o stare sacră. Nu pot să vă spun mai mult!”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*