Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Elevii de liceu vor avea dreptul la protest. Ce prevede noul statut al elevului, care va fi adoptat în curând

examen eleviToti elevii vor avea, din noul an scolar, dreptul de a contesta notele obtinute in lucrarile scrise de la curs, dar si sa dea un feedback anonim, profesorilor.

 

De asemenea, dascalilor le este interzis sa lezeze imaginea sau demnitatea copiilor prin activitati nepotrivite, la fel cum si elevilor le este interzis sa isi jigneasca profesorii.

Reglementarile fac parte din statutul elevului, care ar urma sa fie adoptat saptamana viitoare.

like-facebookIn termen de 5 zile de la comunicarea rezultatului de la testare, elevul poate cere ca profesorul sa argumenteze nota. Daca argumentele nu sunt convingatoare, atunci elevul poate cere, in scris, reevaluarea lucrarii. Aceasta va fi facuta de alte doua cadre didactice care nu activeaza la clasa respectiva.

De asemenea, elevii vor putea isi exprime parerea referitoare la prestatia profesorului, prin completarea unui formular anonim. Feedback-ul lor va conta exclusiv in relatia profesor-elev si nu va influenta postul cadrului didactic.

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: “Ce este rau in a vedea ce se intampla cu clasa la care el preda? Adica sa ceara un feedback elevilor, astfel incat sa vada daca poate greseste undeva.”

Initial, reprezentantii elevilor isi doreau sa poata schimba un profesor de la ore, prin votul a doua treimi din clasa. Atat sidicatele din invatamant, cat si asociatiile de parinti, s-au opus vehement propunerii.

Marius Nistor, presedintele FSE Spiru Haret: “Una este sa acord un feedback, sa vedem ce anume merge bine pe relatia profesor-elev, dar a merge pe varianta unui vot pe care il dau la nivelul clasei pentru eliminarea unui cadru didactic, este ceva inacceptabil. “

Tot statutul elevului sustine dreptul elevului la imagine. Activitatile organizate in scoala nu pot leza demnitatea sau personalitatea elevilor.

De asemenea, elevii din ciclul liceal vor avea dreptul la protest, in afara orelor de curs, precum si dreptul de a nu le fi confiscate bunurile personale care nu atenteaza la siguranta colegilor, cum ar fi telefoanele mobile. Pe de alta parte, tot statutul spune ca este strict interzisa utilizarea telefoanelor in timpul cursurilor.

Elevii vor avea dreptul sa foloseasca salile scolii, spatiile de sport, precum si computerele conectate la internet, in masura disponibilitatii lor.

Sursa: Stirile Protv


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*