Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Plutonierul- major care i-a umilit pe militarii de la o unitate din Suceava a fost condamnat. Vezi ce pedeapsă a primit

militarPlutonierul-major Constantin Daniel Pintilei, cel care i-a umilit, bătut și dezbrăcat, pe mai mulți militari de la o unitate militară din județul Suceava, a fost condamnat de Tribunalul Militar Iași la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru „lovirea superiorului sau inferiorului” și „abuz de autoritate”.

De asemenea, el trebuie să presteze 40 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria municipiului Câm­pu­lung Moldovenesc sau DGASPC Su­ceava – Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Pojorâta. Decizia magistraților ieșeni nu este definitivă.

like-facebookPotrivit rechizitoriului, în perioada 2013-2015, Pintilei ar fi lovit și umilit mai mulţi militari din cadrul UM 01508 Argestru – Vatra Dornei, unde ar fi activat până la sfârşitul anului trecut. În 2013, sub pretextul că tinerii care erau de pază dețineau telefoane mobile, deși nu aveau voie,  trei caporali au primit ordin din partea plutonierului-major să se dezbrace şi să rămână în lenjerie intimă pentru a constata dacă deţin aparate interzise. A căutat peste tot, dar nu a găsit niciun telefon.

Tot în aceeaşi perioadă, într-una din zile, înainte de a pleca din unitate la o şedinţă de tragere cu întreg plutonul,  subofiţerul, aflându-se la adunarea militarilor, i-a ordonat caporalului C.A. să iasă în faţa plutonului şi să se dezbrace de pantaloni pentru a arăta colegilor penisul, ordin ce nu a fost executat, caporalul susținând că este un ordin ilegal.

„La un moment dat ne-a ameninţat cu persoane civile drept «cuţitari» din municipiul Suceava, cu care este prieten şi se va răzbuna pe noi. M-a ameninţat că mă dă afară din armată”, a declarat caporalul anchetatorilor.

Anchetatorii au descoperit că în iunie-iulie 2013, pe motiv că un militar nu şi-ar fi dat jos boneta de pe cap, i-ar fi tras un pumn în zona stomacului, iar acesta a leșinat.

De asemenea, pe 4 martie 2015, după ce în unitate s-a dat alarma, Daniel Pintilei a pus doi militari să se dezbrace complet pentru a-i controla de telefoane, iar pentru că nu a găsit niciun mobil  a aruncat măştile de gaze, a lovit cu picioarele în uşă şi i-a ameninţat pe cei doi militari cu „o pregătire specială”, făcând referire la o instrucție dură.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, pentru o parte din faptele comise în 2013, Daniel Pintilei a fost sancţionat disciplinar, pe atunci neexistând infracţiunea de abuz de autoritate.

În faţa procurorilor plutonierul-major și-a recunoscut faptele.

Umilințe grele la o unitate militară din Suceava. Militari dezbrăcați, loviți și amenințați cu „instrucția specială”


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*