Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

De luni, gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii pentru medici

spitalDe luni, 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu,  a anunţat că gărzile suplimentare vor fi efecutate în baza semnării unui contract cu spitalul în care medicii sunt angajaţi.

Măsura are rolul de a îndrepta un abuz, care obliga medicii să stea peste 25 de ore la muncă, atunci când asigurau garda de specialitate.

like-facebook„Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât şi la vechimea în specialitate”, se arată într-un comunicat emis de MS.

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al MS. Ministerul a precizat că medicii care nu au contract de munca pe normă întreagă, ci efectuează doar gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.

Pentru garda obligatorie, care face parte din contractul de muncă,  va fi acordat sporul de noapte de 25%.
Printre modificările pe care ministerul le discută zilele acestea cu sindicatele sunt flexibilizarea timpilor de muncă, conform cu gradul de complexitate al diverselor specialităţi medicale şi stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcţie de complexitatea gărzilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*