Considerată unul dintre cei mai buni cercetători români, o femeie din Suceava, care conduce o echipă de cercetători americani, a creat în laborator un metal super-dur, de patru ori mai rezistent decât titanul. Emilia Moroșan, de la Universitatea Rice, Huston, a obținut aliajul prin topirea împreună a titanului și a aurului, potrivit unui studiu publicat de revista „Science Advances”, preluat și de bbc.com.
„Proprietățile mecanice ale compusului inter-metalic Ti3Au sugerează că acest material este foarte potrivit pentru aplicații medicale în cazul în care Ti este deja utilizat. Poate fi folosit inclusiv ca și componenta (atât permanente și temporare), proteze dentare și implanturi. Creșterea de patru ori a durității, în comparație cu Ti pur, face din Ti3Au drept un compus metalic biocompatibil. Proprietățile de uzură ale Ti3Au indică că acest compus are un COF făcut de patru ori mai mic decât cea a Ti, rezultând în reducerea volumului de uzură cu 70%. Asigură o durata de viață mai lungă pentru componente și o acumularea de reziduri mai mică. Mai mult, capacitatea de a adera la o suprafață ceramică va avea ca rezultat reducerea costurilor și greutatea ambelor componente de sinteză”, se arată în analiza publicată de Science Advances.
Materialulul nou creat are aplicații medicale, prelungind durata de viață a implanturilor, pentru că, în prezent, implanturile de genunchi și de șold convenționale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ 10 de ani.
„A arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele titan-aur și compușii lor, dar și comparativ cu multe alte aliaje din inginerie”, a spus, pentru „Science Advances”, suceveanca Emilia Moroșan.
Emilia Moroșan s-a născut la Suceav și are 40 de ani. A studiat la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, apoi la Universitatea din Iowa. A lucrat la Universitatea Princeton, apoi a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie și chimie la Rice University (Houston, Texas).
Cercetările sale sunt focalizate pe proiectarea si descoperirea de noi materiale, cu un interes special în magnetismul itinerant si supraconductivitate, fermioni si stări cuantice critice. Pentru rezultatele sale remarcabile in cercetare, a obtinut premii importante.
În anul 2010 suceveanca a fost premiată de președintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).