Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

Giumalău, cea mai întinsă pădure virgină de molid a Europei. Agent Green cere recunoşterea şi protecţie internaţională a pădurii din Munţii Bucovinei

giumalau padureRezervaţia codrul secular Giumalău reprezintă cea mai mare pădure virgină de molid, descoperită până în prezent, care a mai rămas în întreaga zonă de climă temperată a Europei.

În ciuda tăierilor ilegale scăpate de sub control, natura sălbatică a României nu încetează să ne uimească. Mulţumită UNESCO am aflat că Izvoarele Nerei ascund cea mai mare pădure virgină de fag din Uniunea Europeană. După ce am întrebat specialiştii am aflat că tot România adăposteşte şi cel mai vast molidis pur din întreaga zonă de climă temperată a Europei”, a spus Gabriel Păun, naturalist şi fondator Agent Green, potrivit Adevarul.

like-facebookPădurea Giumalău a primit statut de „Pădure neatinsă de topor” prin hotărârea consiliului de miniştri condus de generali precum Ion Antonescu şi Radu Rosetti în şedinţa nr. 284/19 martie 1941. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 26 martie 1941. Hotărârea politică a fost posibilă prin eforturile deosebite din anii ’30 ale cercetătorilor români Marin Dracea, Teodosie Botezat şi profesorul Mihai Gusuleac  sprijiniţi de naturalistul de origine cehă Franz Czech.

Succesul marilor oameni din secolul trecut trebuie dus la bun sfârşit în vremurile prezente când stresul asupra pădurilor României este fără precedent. În prezent Giumalău este doar o simplă rezervaţie. Acest ultim vast laborator natural în aer liber trebuie să devină de urgenţă patrimoniu mondial UNESCO şi rezervaţie a biosferei”, a adăugat Păun.

Citeste mai mult: adev.ro/oardh7


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*