Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Festivalul „Întâlniri Bucovinene” a început vineri, la Câmpulung Moldovenesc

festivalul intalniri bucovinene campulung moldovenesc (9)Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” este unic în Europa și are drept scop prezentarea bogăției culturii populare bucovinene, în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a formațiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile în scopul protejării, conservării și promovării folclorului bucovinean, stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, prezentarea valorilor bucovinene reflectate în înțelegere și respect, toleranță și bună conviețuire a diferitelor grupuri etnice.

Festivalul Internaţional de Folclor, „Intâlniri Bucovinene” a ajuns în acest an la cea de a XXVII a ediție, ocupând un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind în timp, cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei, prin participarea organizatorică în acest an a șase ţări: Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova și România, în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora.

festivalul intalniri bucovinene campulung moldovenesc (54)La spectacolele din municipiul Câmpulung Moldovenesc urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari. Ediția din acest an a început cu o paradă a portului, cântului și dansului popular urmat de un program susținut pe scena din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc. Sute de participanați și-au etalat costumele tradiționale putând fi admirate de către cei veniți special să asiste la paradă și la specatcol. Frumosul port specific formațiilor din zonele participante a fost mai degrabă un spectacol al culorilor, al măiestriei mâinilor și al țesăturilor.

Copiii buciumași ca și seniorii câmpulungeni au deschis festivalul, vineri, 22 iulie, iar după discursuri porumbeii și baloanele s-au ridicat spre cer din fața scenei.

Deschidera oficială a fost făcută de primarul Mihăița Negură care a urat bun venit tuturor participanților.festivalul intalniri bucovinene campulung moldovenesc (52)

Vă mulțumesc tuturor celor care ați venit aici din alte zone ale țării, turiștilor care traversează municipiul. Iată că ne întâlnim după un an de zile din nou. Este cel mai mare festival de folclor din Europa, acest lucru o spun și specialiștii nu numai noi. Lângă mine, pe scenă, viitorul nostru în ce privește tradițiile, obiceiuri și folclor, o frumusețe de copilași, unul mai frumos decât celălalt. În spatele meu sunt seniorii care ne-au reprezentat buciumașii din Câmpulung Moldovenesc. Ne reprezintă la toate întâlnirile din județ și peste hotare”,  a spus edilul municipiului.

Aflat la a 27-a ediţie europeană, acest festival constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar şi dintre statele central şi est europene şi este în permanenţă deschis alăturării altor ţări care au comunităţi etnice bucovinene. Organizat în cele şase ţări: Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Moldova şi Ucraina, din luna mai şi până în octombrie, festivalul motivează tânăra generaţie bucovineană să preia cu entuziasm şi să continue tradiţia acestuia, dar contribuie în mod substanţial şi la creşterea interesului pentru Bucovina şi România, ca destinaţie turistică.
festivalul intalniri bucovinene campulung moldovenesc (46)
Vicepreședintele CJ, Marin Gheorghe Niță, a spus că festivalul motivează tineretul bucovinean și îndrumă și așteaptă cu porțile deschise pentru cei care doresc să facă un turim adevărat și un turism în Bucovina.like-facebook

Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de municipiul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de “Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”.

Atmosfera „Intâlnirilor bucovinenilor” şi susţinerea ei în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina istorică (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continua să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou. Interesul bucovinenilor polonezi pentru polonezii români, ucraineni şi pentru alţi frati ai lor împrăştiaţi în lume a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional.festivalul intalniri bucovinene campulung moldovenesc (50)

Astfel, s-a hotărât lărgirea participării la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.

Drept rezultat, „Festivalul de folclor al polonezilor originari din Bucovina” s-a transformat într-un festival internaţional, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare bucovinene.

La deschiderea oficială a fost și președintele festivalului, Zbiegniew Kowalski, care a precizat că atunci când a avut loc prima ediție a acestei manifestări nimeni nu și-a închipuit că va ajunge la a 27-a ediție.

„Pe scurt acesta înseamnă nu este un festival pentru organizatori sau administrație ci este un fetival localizat în inimile tuturor participanților indiferent de naționalitate. Când privești acești copilași care se află între noi pe scenă văd o dezvoltare încă multe ediții ale festivalului”, a spus Zbiegniew Kowalski, iniţiatorul şi directorul Festivalului „Întâlniri Bucovinene”.

Organizatorii subliniază faptul că timpul în care se desfăşoară festivalul, abundând de cântece şi dansuri, cu folclorul viu şi colorat, precum şi cu întâlniri irepetabile, constituie totodată un bun moment de reflecţie asupra valorilor care modelează istoria comună a naţionalităţilor bucovinene. Festivalurile bucovinene prezintă un sistem supranaţional de valori ale Bucovinei, bazat pe înţelegere, respect şi toleranţă în convieţuirea dintre gruprui etnice şi naţionale.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*