Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Un recidivist, contrabandist de meserie, trimis în judecată după ce s-a izbit cu un Mercedes în mașina Poliției de Frontieră

judecat 2Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a lui George Ilarion Dumitrescu, din comuna Straja, judeţul Suceava, pentru contrabandă.

like-facebookPotrivit anchetatorilor,  în dimineața zilei de 30 martie 2016, între orele 09.-10.00 a deținut și a transportat, către o destinație necunoscută, cu autoturismul de teren proprietate personală, marca „Mercedes ML 63 AMG” de culoare negru, cantitatea de 7.930 pachete cu ţigări, inscripționate cu însemnele mărcii de comercializare „Marble”, fără timbru fiscal, de proveniență „Duty-Free”, bunuri ce trebuiau plasate sub un regim vamal și despre care știa că fuseseră introduse ilegal pe teritoriul României, prin eludarea tazelor vamale și fiscale aferente, în vederea comercializării ilicite, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 88.514 lei.

De asemenea, este cercetat pentru nconducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare, după ce, în dimineața aceleiași zile a condus pe drumuri deschise circulației publice, dinspre localitatea Brodina de Sus, comuna Izvoarele Sucevei, județul Suceava, spre localitatea Argel, comuna Moldovița, județul Suceava, autoturismul de teren marca „Mercedes ML 63 AMG” de culoare negru, neînmatriculat în România, radiat din circulație în țara de proveniență și având aplicată în partea din spate o plăcuță cu număr fals de înmatriculare.

George Ilarion Dumitrescu a fost trimis în judecată și pentru distrugere deoarece, în timp ce era urmărit de un echipaj al poliției de frontieră, deoarece existau informații că transportă țigări de contrabandă cu autoturismul de teren marca „Mercedes ML 63 AMG” de culoare negru, a provocat în mod deliberat cu acest autovehicul o coliziune cu autospeciala de serviciu a poliției de frontieră marca „Dacia Duster”, aflată în spatele său, cauzându-i avarii care au necesitat pentru remediere cheltuieli de circa 10.000 lei.

Mai mult decât atât, este cercetat și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că, după comiterea infracțiunilor din ziua respectivă, în scopul de a eluda răspunderea penală, și-a preconstituit, ca probă în apărare, un contract de vânzare-cumpărare fictiv, din care să rezulte aparența că ar fi înstrăinat autoturismul marca „Mercedes ML 63 AMG” de culoare negru, cu care a fost implicat în săvârșirea infracțiunilor, la o dată anterioară (27.03.2016), invocând ulterior, în fața organului de cercetare penală, cu ocazia audierii sale în calitate de suspect din data de 17.05.2016, pentru a-și dovedi susținerile în apărare, acest înscris, știind că-i fusese ridicat de organele de poliție din locuință în urma unei percheziții domiciliare.
Cum s-a petrecut totul

În fapt, s-a reţinut că la data de 30.03.2016, în jurul orei 09:00, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (S.P.F.) Brodina au fost informați pe linie operativă cu privire la transportul unei cantităţi de ţigări de contrabandă de către o persoană necunoscută care conduce un autoturism de teren marca „Mercedes ML 63 AMG” de culoare negru, dinspre localitatea Brodina de Sus, comuna Izvoarele Sucevei, județul Suceava, spre localitatea Argel, comuna Moldovița, județul Suceava.

În baza informației, s-au format două echipaje, care s-au deplasat cu autospecialele din dotare de la sediul S.P.F. Brodina, pe comunicaţia D.J. 176, până la km. 15, pe raza localităţii Brodina de Jos.
În această localitate, în jurul orelor 09.40, echipajele poliției de frontieră au depistat în traficul rutier autoturismul marca „Mercedes ML 63 AMG”, de culoare negru, având montată pe partea din spate plăcuţă cu număr de înmatriculare fals, care se deplasa în viteză, spre DJ 176, intersecţia de la km 14-Valea Brodinei-Argel.

Ignorând semnalele regulamentare de oprire, conducătorul autoturismului respectiv a accelerat, iar la un moment dat a avut chiar intenţia de a lovi autospecialele din dotare şi poliţiştii de frontieră, pe lângă care a trecut în mare viteză, deplasându-se în continuare spre intersecţia de la km. 14.

În aceste condiții s-a trecut la urmărirea autoturismului în cauză, iar caracteristicile sale și viteza de deplasare au fost comunicate telefonic unui lucrător din cadrul Postului de Poliţie al comunei Moldoviţa, pentru a sprijini o eventuală interceptare pe raza localității respective.
După o distanţă de aproximativ 6 km, pe un sector de drum cu o curbă la stânga, polițiștii de frontieră au observat autoturismul urmărit, al cărui conducător a frânat brusc, întrucât dinspre localitatea Argel spre localitatea Brodina se deplasa un camion încărcat cu material lemnos, lăţimea drumului nepermiţând trecerea a două autovehicule concomitent.

Poliţiştii de frontieră au oprit autospeciala de serviciu marca „Dacia Duster” în spatele autoturismului urmărit, iar unul dintre ei a coborât cu intenţia de a-l reţine pe conducătorul auto.
În acel moment însă, conducătorul autoturismului marca „Mercedes ML 63 AMG”, în încercarea de a scăpa, a efectuat o manevră de mers înapoi, lovind intenţionat cu partea stânga-spate, autospeciala poliției de frontieră, în partea din față-dreapta.

Poliţistul care a coborât din autospecială a efectuat cu armamentul din dotare un foc de avertisment în plan vertical, apoi unul spre pneurile autoturismului marca „Mercedes ML 63 AMG”, însă din cauza configuraţiei terenului, nu a nimerit ținta, autovehiculul urmărit reușind să-și continue deplasarea prin stânga, pe D.J. 176, iar după ce a trecut peste două maluri de pământ și prin albia unui pârâu, a reintrat pe comunicaţia D.J. 176, ocolind astfel camionul încărcat cu material lemnos.
S-a continuat urmărirea spre localitatea Argel, care a fost descoperit abia după un interval de 15 minute, abandonat, pe raza localităţii Argel.

Caroseria și geamurile autoturismului abandonat erau stropite cu noroi, acesta având aplicată doar în partea din spate o plăcuță cu număr de înmatriculare specific înscrierii în evidența circulației din Germania, iar în partea stângă a parbrizului a fost identificată seria de caroserie.

Cercetându-se interiorul autoturismului, a fost găsită cantitatea de 7.930 pachete cu ţigări, inscripționate cu însemnele mărcii de comercializare „Marble”, fără timbru fiscal, de proveniență „Duty-Free”, bunuri care trebuiau plasate sub un regim vamal și care fuseseră introduse ilegal pe teritoriul României, prin eludarea taxelor vamale și fiscale aferente, valoarea prejudiciului astfel cauzat bugetului de stat fiind stabilită la suma de 88.514 lei .

În urma verificărilor a rezultat faptul că autoturismul marca „Mercedes ML 63 AMG”, figurează radiat din evidența circulaţiei de către autorităţile din Germania, de la data de 21.11.2015, iar numărul de înmatriculare inscripţionat pe plăcuţa de pe autoturism nu a fost identificat ca fiind atribuit vreunui autovehicul înmatriculat în următoarele state: Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Suedia, Estonia, Cipru Marea Britanie, Italia, Austria, Bulgaria, Polonia, Spania, Slovenia, Franţa, Finlanda.

În urma verificărilor s-a stabilit ca autoturismul aparţine inculpatului DUMITRESCU ILARION GEORGE.
Ulterior, de la domiciliul inculpatului DUMITRESCU ILARION GEORGE au fost ridicate mai multe obiecte şi înscrisuri precum: o banchetă din partea din spate scoasă dintr-un autoturism de teren, 17 plăcuţe cu diverse numere de înmatriculare (în special numere de înmatriculare provizorii specifice Germaniei şi numere de înmatriculare specifice Marii Britanii), contractul de vânzare cumpărare în original încheiat între Dumitrescu Ilarion George în calitate de cumpărător C.C., în calitate de vânzător, având ca obiect autoturismul marca „Mercedes ML 63 AMG”, precum şi un contract de vânzare cumpărare în copie, încheiat la data de 27.03.2016, în municipiul Rădăuți, între Dumitrescu Ilarion George, în calitate de vânzător și C.C., având ca obiect autoturismul de teren marca Mercedes ML 63 AMG, din care rezulta că inculpatul ar fi vândut, în municipiul Rădăuți, autoturismul de teren marca „Mercedes ML 63 AMG” unui anume C.C.

În urma verificărilor efectuate cu privire la contractul de vânzare – cumpărare respectiv, identificat și ridicat din locuinţa inculpatului, a rezultat că persoana indicată în dreptul calității de „cumpărător”, C.C., a decedat la data de 27.03.2016 (data încheierii contractului), la Institutul de Oncologie din municipiul Cluj Napoca, județul Cluj.

Din actele de urmărire penală efectuate ulterior, a rezultat că numitul C.C. nu a încheiat și nu ar fi avut cum să încheie un asemenea contract de vânzare cumpărare, deoarece era grav bolnav, fiind internat într-un spital de oncologie din municipiul Cluj Napoca cu aproximativ 3 săptămâni înainte de a deceda, iar decesul a survenit la data de 27.03.2016, într-o zi de duminică, la ora 08.00 dimineaţa, respectiv faptul că inculpatul, după comiterea infracțiunilor din data de 30.03.2016, acționând cu scopul de a eluda răspunderea penală, și-a preconstituit, ca probă în apărare, un contract de vânzare-cumpărare fictiv, din care să rezulte aparența că ar fi înstrăinat la o dată anterioară (27.03.2016), autoturismul cu care a fost implicat în săvârșirea infracțiunilor.

Individul are antecedente penale. Pe 20 iunie 2013 a fost condamnat la un an închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru comiterea în concurs a unor infracțiuni de ultraj. Prin urmare, el a comis cele 5 infracțiuni ce fac obiectul prezentei cauze în termenul de încercare al suspendării condiționate a executării pedepsei rezultante anterioare.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*